Így teszi tönkre az életed a mobilod

0

A mobiltelefon egyszerre áldás és átok, hiszen miközben korábban szinte elképzelhetetlen lehetőségekkel ajándékoz meg minket, az élet sok területén egyre aggasztóbb a hatása.

Idén tíz éve, hogy megjelent a piacon az iPhone, ami alapjaiban változtatta meg az életünket. Egy friss amerikai felmérés szerint az okostelefonok terjedésének következményeként a tinédzserek körében egyre jobban terjed a magányosság, és aggasztó mértékben romlik a mentális jólétük – és akkor arról nem beszéltünk, hogy a teljes lakosság körében visszaesett a szexuális élettel és az alvással töltött idő.

A tanulmány egyik szerzője, Jean M. Twenge szerint az adatok azt mutatják, hogy 2000 és 2015 között 40 százalékkal esett vissza az az idő, amit az amerikai tinédzserek a barátaikkal töltenek, és nem sok okunk van feltételezni, hogy a magyar adatok drasztikusan eltérőek lennének.

A tinik egyébként 20 százalékkal kevesebbet randiztak 2015-ben, mint az iPhone bemutatásának évében, ráadásul kevesebbet is alszanak.

„Potenciális függőséget okozó készülékeket adunk a gyerekeink kezébe egy olyan életkorban, amikor az ítélőképességük még nem teljesen fejlődött ki, és elvárjuk tőlük az önszabályozást. Eközben pedig azt látjuk, hogy egyre komolyabb mentális problémákkal küzdenek” – nyilatkozta a tanulmány szerzője a brit Independentnek.

Ez persze nem újdonság, hiszen számtalan tanulmány és egyéb írás született már, melyek a közösségi oldalak veszélyeire hívták fel a figyelmet. Egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás például az Instagramra posztolt fotók káros hatásaira mutatott rá.

„A gond az, hogy a képernyőn végrehajtott interakciók nem tudják pótolni a személyes kapcsolatokat, ezért van az, hogy utóbbiak nagyon fontosak az ember pszichológiai jólétéhez” – magyarázta Jean M. Twenge.

Természetesen nem csak a tinik vannak nehéz helyzetben, a felnőttek esetében sem jobbak az adatok. Nagy-Britanniában például az emberek kétharmadának van okostelefonja, amit átlagosan napi két órában használnak.

„A tinik – és ha már itt tartunk, a felnőttek is – már nem képesek elviselni az unalmat. Ezért van az, hogy míg a technológia virtuálisan összekapcsolja az embereket, a valóságban eltávolíthatja őket egymástól, és az elszigeteltség érzéséhez vezethet” – mondta a Londoni Pszichiátriai Központ konzultánsa, Dr. Rafael Euba.

Szembe kell tehát nézni azzal, hogy voltaképpen függőségről van szó, amiről egyre többen próbálnak tudatosan lejönni, a britek esetében például minden harmadik ember részt vesz valamilyen „digitális rehabon”.

(Fotó: pixabay.com/Fangirl)

Share.

About Author

Leave A Reply