Így szigorítaná Svájc az európaiak bevándorlását

0

Miközben a svájci kormány szívesen szigorítaná az uniós határátkelők bevándorlását, ezt az Európai Unióval kötött megállapodás miatt nem teheti meg. Most úgy tűnik, találtak egy kiskaput.

Mivel Svájc része az egységes európai piacnak, vállalnia kell minden alapszabály teljesítését, így azt is, hogy nem korlátozhatja a vendégmunkások bevándorlását.

Johann Schneider-Ammann svájci államfő egy nappal az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélés előtt azt mondta, meg tudják oldani ezt a problémát anélkül, hogy az érintené Svájc és az EU általános viszonyát.

A politikus egy interjúban beszélt arról, miként tudnának megfelelni a „kecske is lakjon jól, és a káposzta is maradjon meg” elvének. A svájci vezetés gondját a okozza, hogy egy 2014-es népszavazáson a többség a külföldiek beáramlásának korlátozására szavazott.

Ezzel az a gond, hogy Svájc csak akkor maradhat az európai közös piac része, ha érvényesíti az uniós polgárok szabad munkavállalásának elvét.

A megoldás

A referendum két évet adott a feladvány megoldására, így mostanra készült el a javaslat. Eszerint olyan rendszert vezetnének be, amely előnyben részesíti a helyi lakosokat a vendégmunkásokkal szemben a munkavállalók versenyében – írja a napi.hu.

A foglalkoztatással kapcsolatos preferenciát már elfogadta a svájci parlament alsóháza, és várhatóan ugyanezt teszi a felsőház is. Johann Schneider-Ammann szerint ez olyan szabály, amely nem igényel további egyeztetést az ország európai uniós partnereivel.

A helyzetet bonyolítja, hogy közben Brüsszel 120 ágazatra vonatkozó, új kétoldalú megállapodást akar Svájccal egy keretegyezmény keretében. Ha a berni kormány elfogadná ezt, akkor számos uniós jogszabályt át kellene vennie.

Európai diplomaták felhívják a figyelmet arra, hogy a bevándorlással kapcsolatos svájci-EU egyezségnek távolabbra ható következményei is lehetnek. Ez a legkritikusabb része az EU és Nagy-Britannia válási tárgyalásainak, miután a londoni kormány ragaszkodna az európai bevándorlás korlátozásához, ám a szigetország alapvető érdeke, hogy része maradjon az egységes európai piacnak.

Share.

About Author

Leave A Reply