Így szavaztatok ti

0

Tucatnyi országból írtátok meg, hogyan zajlott a vasárnapi parlamenti választás. A határátkelők rendkívül aktívak voltak, nagyjából kétszer annyian mentek (mentetek) el voksolni, mint négy évvel ezelőtt. Volt olyan hely, ahol a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint 88 százalékos volt a részvételi arány.

Voltak, ahol hatalmas sorok alakultak ki (például Londonban) és volt, ahol simán ment a szavazás. Az alábbiakban következzen egy rövid válogatás abból, hogyan éltétek meg a voksolást, hol mekkora sor volt – mindez a ti szavaitokkal a Határátkelő Facebook-oldalára érkezett kommentekből szemezgetve.

 

Nagy-Britannia

London

Hol máshol is kezdhetnénk, mint Londonban, ahol rengeteg magyar él, ami senkit nem lep meg, kivéve talán a választás lebonyolításával megbízottakat, legalábbis nehéz másra következtetni abból, hogy elég komoly sorok alakultak ki a brit fővárosban.

Majd egyszer valaki magyarázza meg, hogy miért kellett ezt így… Nem csak nekem jutott ez az eszembe, hanem Mónikának is, aki azt írta: „Gondolom, ismertek az adatok, hogy hány magyar él Londonban! A korrekt az lett volna, ha ennek arányában határozzák meg a szavazóbizottság és a fülkék számát.”

Csilla szerint amikor ők voltak szavazni, akkor a megyei sorok gyorsan haladtak, a budapesti kerületeknél volt sor: „Az iskola udvarán már hívták előre a megyei szavazókat. Bent volt egy kis torlódás a szavazófülkékhez való sorbaálláshoz, ahol a sor keresztezte a regisztrációs sorokat, de akkor még nem volt vészes. Mondjuk ez reggel 9 körül volt.”

Tibor két órát állt sorba, ennek ellenére „elég jónak” ítélte a szervezést. „Nagyon sokan voltunk” – tette hozzá.

Csabáék valamivel dél előtt álltak be a sorba: „110 perc volt a szavazás végéig. Mire kijöttünk, úgy 3 órásra duzzadhatott a sor”.

Annamária is két órát állt sorban „az esős, de annál jobb hangulatú Londonban”. Niki viszont korán kelt, és nem aranyat, hanem összesen 10 perc várakozást nyert.

Londoni sor (Fotó: Betti)

Mindenesetre Londonban az ottani magyar nagykövetség szerint a részvétel nagyjából 85 százalékos volt.

Manchester

Maradunk még az Egyesült Királyságban, de kissé északabbra vesszük az irányt. Barnabás arról számolt be, hogy ott is volt némi sor, de mindössze 100 méter, egy óra alatt le lehetett szavazni. „Kedvesek voltak, van lángossütő!!!” – tette hozzá.

Vanda másfél órát várakozott az angliai városban „csendben, nyugalomban, türelmesen. Az idő ott mellettünk volt, napsütéses, tavaszi meleg várt”.

Emese mindenkinek megköszönte, hogy elmentek. Ők kissé nehezített pályán nyomták: „Nálunk 5:45-kor csörgött az ébresztő, hogy Liverpoolból korán érjünk Manchesterbe, így várakozás nélkül gyorsan X-eltünk a kormányváltókra kétszer”.

Természetesen Manchesterre is igaz, hogy nagyon nem volt mindegy, ki mikor ért oda szavazni. Nóra például arról számolt be, hogy „bőven az utcán állt a sor vége. De legalább nem esett.”, míg amikor Ramirez szavazott, „akkor még szinte senki nem volt ott. Direkt korábban mentünk”.

Skócia

Úgy tűnik, a skóciai Edinburghban nem volt különösebb probléma, legalábbis erről számolt be Annamária („zavartalanul ment minden, kb. 5 perc az egész, mindenki nagyon kedves”), és Ádám („sima ügy volt. Nincs tervben a Magyarországra költözés, de az otthoniakért kötelességemnek éreztem elmenni.”) egyaránt.

Edinburgh (Fotó: Annamária)

Írország

Miri Dublinban szavazott, ott sem kellett várakozni, „5-10 perc alatt le lehetett tudni” – írta.

Németország

Németországból Stuttgartból írtak ketten is, Szilvia szerint „reggel fél 9 -kor sokan voltak és folyamatosan jöttek”, míg Andi arról számolt be, hogy „volt egy kis sor, de klasszul levezényelték”.

Hollandia

Hágára is igaz az, hogy nagyon nem volt mindegy, mikor megy az ember voksolni. Tamásnak például 5 percet sem kellett várnia, nem csoda, hogy úgy érezte, „tökéletes a szervezés”. Vele szemben Anikó már egy órát állt sorba azért, hogy leadhassa szavazatát.

Svájc

A svájci Bernben a beszámolók szerint minden rendben ment. Zénó reggel 10-kor volt szavazni, és 1 percet kellett „várnia”. Hasonlóképpen gyorsan és simán le tudta adni voksát Anna is. „Minden simán ment” – írta, hozzátéve, hogy „mire odaértünk, a nem budapesti körzetekhez már sor volt, de a budapestinél minden rendben ment”. Rolandék is délelőtt voltak, „jó döntés volt” – summázta.

Spanyolország

Spanyolországból Barcelonából érkezett rövid komment, Balázs 1 órát várt.

Franciaország

Hasonló helyzetről számolt be Beáta is. „Délelőtt Párizsban is kb. egy óra várakozási idő volt” – írta.

Lengyelország

Krakkóban Tamás hozzászólása szerint „elég hosszú sorban állás volt délelőtt”.

Csehország

Ezzel szemben Viktória Prágában két perc után be tudta húzni az X-et.

Svédország

Végül látogassunk el Skandináviába, először Stockholmba, ahol Erika 1 órát várt, mire rá került a sor.

Dánia

Vivien arról számolt be, hogy „Koppenhágában is sokan voltunk nagyon!!!!! Kicsit sorakoztunk is dél körül”.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokból Helen írt, ő Los Angelesben szavazott, ott nem volt sor.

Végül hadd zárjam a posztot két hozzászólással, melyek nem igényelnek különösebb kommentárt:

„Tiszteletem az ott szavazóknak, mert én lehet, hogy nem lettem volna képes végigállni azt a sort.” (Feri)

„Köszi mindenkinek, hogy ezt végigálltátok! Hazavárunk Benneteket!” (Anna)

Eleged van és külföldre mennél? Válogass álláslehetőségek közül itt!

Share.

About Author

Leave A Reply