Így semmisül meg a múlt egy gyönyörű darabja

0

A környék gyönyörű, nemkülönben az volt egykoron a tengerpartra épült kaszinó. Előbbivel még mindig semmi gond, utóbbi viszont lassan teljesen az enyészeté lesz. A helyszín a romániai Constanta, a képek pedig elgondolkodtatóak.

Aki pedig elgondolkodtat, az nem más, mint a holland fotós, Roman Robroek, aki volt annyira szerencsés, hogy bejuthatott az 1900-ban uralkodói megbízásra felhúzott épületbe, amely 1910-től működött kaszinóként.

A helyi hatóságok egészen 1990-ig fent tudták tartani az épületet, végül 1990-ben adták meg magukat és zárták be, attól a perctől kezdve az enyészet vette át az irányítás, és a képeket elnézve megállapíthatjuk, hogy (sajnos) jó munkát végzett.

„Először az tűnt fel, milyen csodálatosan szép az épület kívülről. Aztán amikor beléptem, sokkolt az elhanyagoltság, a rengeteg macska- és galambszar, és általában véve is a pusztulás mértéke” – idézte fel emlékeit Roman Robroek.

„Amikor egy elhagyatott épületet fedezek fel, van bennem egyfajta várakozás arról, hogy mi vár majd rám. A constantai kaszinó felülmúlta minden előzetes elképzelésemet. Hatalmas élmény és kiváltság volt a látogatás, hiszen ahhoz a helyi hatóságok külön engedélye kellett” – tette hozzá a holland fotós.

Roman Robroek szerint rendkívül barátságosan és segítőkészen fogadták, ugyanakkor nagyon elkeserítőnek tartja, hogy egy ilyen fantasztikus múltú és fontos épület ilyen állapotban van.

(Fotó: romanrobroek.nl)

Share.

About Author

Leave A Reply