Így segíti a beilleszkedést a svájci iskola

0

Ha valaki gyerek(ek)kel költözik külföldre, akkor az egyik nagyon fontos szempont az lesz, hogy milyen iskolába jár majd a csemete. Juliék esetében ez annyival nehezedett, hogy ők már Magyarországon is az úgynevezett szabadontanuló rendszerben mozogtak.

Az unschooling lényege, hogy nincsen semmiféle tanterv vagy követelmény, a gyerek azzal foglalkozhat, ami érdekli, így fejlődik. Ezek után érthető módon aggasztotta Juliékat, hogy milyen lesz az életük Svájcban, ahová egy jó munkalehetőség miatt költöztek három gyermekükkel.

Az angoltanár végzettségű Juli attól tartott, hogy ha Barni nem jár iskolába, akkor nem tanul majd meg rendesen németül. Így aztán elmentek megnézni a helyi iskolát, és már az első tapasztalat is pozitív volt, az intézmény nyitottnak tűnt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Így aztán úgy döntöttek, megpróbálják az iskolát. Már a beiratkozás is könnyen ment, nem kértek bizonyítványt, papírokat, csak megkérdezték a gyerek nevét, életkorát, lakcímét, hogy honnan jött, és beírták őt a korosztályának megfelelő, harmadik osztályba.

Az első iskolai nap előtt nagy volt az izgalom, nem csak a család, de a tanár részéről is, aki nagy kihívásnak tartotta az eddig otthon tanuló gyerek integrálását az osztályba.

Abban a svájci iskolában létezik egy „Schulinsel”, ami tulajdonképpen egy kislétszámú csoport, melynek lényege, hogy a tanárok személyre szabottan tudnak foglalkozni a gyerekekkel, nem csak az újonnan érkezettekkel vagy a külföldiekkel.

Az osztályfőnök a gyerekeket is felkészítette a külföldi osztálytárs érkezésére, elsősorban azt hangsúlyozva, hogy milyen nehéz lehet külföldiként, egy idegen országban iskolába járni, idegen nyelven tanulni – és kérte, hogy segítsék őt, ahogy csak tudják.

Az első időszakban Barni három tanára (az ofő, a némettanár és a felzárkóztató pedagógus) hetente beszélte át, hol tart a gyerek, és erről mindig tájékoztatták a szülőket is.

Aztán ezek az alkalmak ritkábbak lettek, majd elfogytak. Barni ugyanis beilleszkedett, már kiválóan beszél németül. További érdekes részletek a Dívány cikkében.

Iskola és beilleszkedés: Svájc

(Fotó: pixabay.com/Wokandapix)

Share.

About Author

Leave A Reply