Így lőtték magukat lábon a britek

0

Miközben a kelet-európai munkavállalók egyre nagyobb számban hagyják ott Nagy-Britanniát, a szigetországi munkaadók számára soha nem volt olyan fontos a külföldről érkező munkaerő, mint most. Nem rossz.

A Brit Statisztikai Hivatal (ONS) szerint megindult a kelet-európai munkavállalók nettó elvándorlása, azaz kevesebben érkeznek a brit szigetekre, mint távoznak, és az elvándorlás évi 15 ezer főre ugrott.

Az egyik brit munkaadói érdekvédelmi szervezet, az Igazgatók Intézete vezető közgazdásza, Tej Parikh ugyanakkor az InfoRádió szerint úgy fogalmazott, hogy a nagy cégek megkezdték a nem európai uniós dolgozók felvételét, így pótolva az elvesztett EU-s dolgozókat.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Rekordszámú a betöltetlen munkahelyek száma, és a brit munkaadók számára soha nem volt olyan fontos a külföldről érkező munkaerő, mint most. A kereskedelmi, vendéglátó- és építőipar már gondokkal küzd az uniós dolgozók hazatérése miatt és a bizonytalan politikai légkörben nehezen tud új dolgozókat idecsábítani a régióból” – mondta.

Mindez azért is érdekes, mert a The Conversation emlékeztetett, a Brexit-kampány során a brit tömegmédia jellemzően negatív összefüggésben írt, és ugyan a minőségi brit média időről időre felvetette, hogy az uniós bevándorlók nettó befizetők a brit államkasszába, de az ritkán hangzott el, hogy ők is adófizetők, akik például segítenek a szociális ellátórendszer fenntartásában.

Az uniós és különösen a keleti polgárok elvándorlását a Brexit-párti konzervatív Daily Telegraph a kilépés körüli bizonytalansággal, a font árfolyamesésével, valamint a németországi munkaerőhiánnyal és a britnél magasabbak bérekkel magyarázza.

„Azért szavaztam, hogy a hozzád hasonlók hazatakarodjanak”

Share.

About Author

Leave A Reply