Így lett Michael Jordan a leggazdagabb sportoló

0

A valaha volt legnagyobb legnagyobb kosárlabdázó több mint 15 éve visszavonult, évente mégis még mindig többet keres, mint a jelenlegi sztárok.

Hiába Michael Jordan az NBA történetének talán legnagyszerűbb játékosa, olyan korban uralta a sportágat, amikor még nem repkedtek a gigaszerződések.

A Chicago Bulls egykori hatszoros bajnok sztárja a kosárlabdával kevesebb, mint 100 millió dollárt keresett, vagyonát mégis 1,9 milliárdra becsülik, amivel ő a valaha volt legjobban fizetett sportoló. 2003-as visszavonulása óta rendkívül jövedelmező és sikeres karriert épített ki és tart is fenn.

Szponzora volt a Gatorade, a Hanes, az MCI, az Oakley, az Upper Deck és a Wheaties, valamint a természetesen a Nike. A sportszergyártó újonc éve, 1984 óta áll Michael Jordan mellett, akkor még 250 ezer dolláros szerződést kínálva neki.

Phil Knight alapító szerint ez volt a legjobb döntése. Állítólag Jordan az Adidasszal akart leszerződni, de a cég nem kért belőle, mert nem volt elég magas.

A Nike aztán az évek során saját márkát épített rá a logóban a jól ismert mozdulatát felhasználva. A Jordan márka már önmagában több mint 3 milliárd dollár bevételt hoz, és ebből jogdíjként évente már több mint 140 millió üti a sztár markát.

Többszörös klubtulajdonos

Vagyonának másik fő eleme a Charlotte Hornets csapat. 2010-ben 175 millió dollárért lett 90 százalékos tulajdonos, és az egyesület már több mint egymilliárdot ér, köszönhetően az utóbbi években az NBA-be áramló pénzeknek.

Michael Jordan egyébként Észak-Karolinában nőtt fel, itt járt középiskolába és egyetemre, és bár a neve a Chicagóval forrt össze, Charlotte-hoz több szállal kötődik. Emellett a Miami Marlins baseballcsapat kisebbségi tulajdonosa is.

Étteremlánc, repülők. autók

Jordannek több étterme van, például Floridában a 1000 North in Jupiter, valamint a saját magáról elnevezett steakhouse-ak több városban. Ezen kívül egy észak-karolinai Nissan kereskedésből is származik bevétele. Okosan bánik a pénzzel, ezt mutatja, hogy tech startupokba is befektetett.

Ekkora vagyonból pedig már fényűző életet lehet élni. A klasszisnak van egy magángépe, amelyen rajta van a jól ismert logó, lajstromjele pedig N236MJ, vagyis mezszáma, bajnoki címeinek száma és monogramja adja.

2012-ben 12,8 millió dollárért vett egy csodavillát Floridában, és ezen kívül Charlotte környékén is van egy 2,8 milliót érő háza. Chicagói ingatlanján túladna, igaz, az eredeti, 29 milliós ár közel feléért, 14,9-ért sem tudta eddig értékesíteni. A házban saját kosárlabdapálya van, valamint egy olyan medence, amelyhez egy kis sziget is tartozik.

Idén várhatóan saját, privát golfpályát nyit, annyira zavarja már a tömeg jelenlegi golfklubjában.

Autómániája is ismert. Első nagyobb keresetéből hét autót vett egyszerre magának és a családjának. Ferrarik és Land Roverek volánjánál is lehetett látni.

Jordan több pert nyert már olyan cégek ellen, amelyek engedélye nélkül használták fel a nevét. A befolyt összeget jótékonykodásra ajánlotta fel. Emellett 2 millióval segített a Florence hurrikán károsultjainak is.

A kosársztár első házassága 17 évig tartott. A 2006-os váláskor 168 millió dollárt kellett fizetnie Juanita Vanoynak. Ebből a házasságból három gyereke van: Jeffrey a Nike-nál dolgozik, Marcus sportcipőüzletet üzemeltet a Disney Worldben, míg Jasmine a Charlotte NBA csapatánál dolgozik, apja mellett. Második házasságából Yvette Prietóval ikrek születtek 2014-ben.

Az öt legdrágább edzőcipő

(Fotó: nba.com)

Share.

About Author

Leave A Reply