Így kezdj új életet Spanyolországban!

0

Van valami vonzó a spanyol (általában: mediterrán) életformában, pláne az időjárásban, így nem csoda, hogy azért magyarokból is bőven akad az országban. Mi minden szükséges annak, aki hosszabb távon tervezne Spanyolországban? Ezt szedte össze a Kultúrtapas szerzője.

„Van úgy, hogy külföldi, rövidnek induló kint tartózkodásunk olyan jól sikerül, hogy már haza sem akarunk menni. Így történt ez velem is: madridi Erasmusom óta immár nyolcadik éve élek Spanyolországban, megjártam három várost, és – bár a munkába járós hétköznapok nem mindig olyan kellemesek, mint a bulizós diákévek – nap mint nap boldogan állapítom meg, hogy nagyon megérte maradni.

Ha téged is vonz a mediterrán kultúra és azon gondolkozol, hogy hosszabb időre is kiköltöznél Spanyolországba, szívesen osztom meg veled a tapasztalataimat arról, hogyan is érdemes belevágni egy ilyen életre szóló kalandba.

„– Mi a csudát akarsz? – A papírokat…”

Mint uniós állampolgár, szinte semmi akadálya annak, hogy letelepedj Spanyolországban, persze jó pár bürokratikus utat meg kell járnod ahhoz, hogy minden papírod rendben legyen, és probléma nélkül juss lakáshoz, munkához és egyéb szolgáltatásokhoz.

Ezek az eljárások a célváros nagyságától függően tarthatnak hosszabb vagy rövidebb ideig, okoznak kisebb vagy nagyobb gondot. Amikor én érkeztem Madridba, még nem jelentett túl nagy problémát a hivatalos dokumentumok kiváltása, mostanában azonban egyre hosszadalmasabbak a folyamatok.

„–…Milyen papírokat?”

Ezen felül – mivel Spanyolország önálló tartományokból áll – minden helyi hatóságnak megvan a maga eljárási módja, és ezek közt lehetnek eltérések. Ezért mindig az adott város hatóságainál érdemes tudakozódni.

A problémát legtöbb esetben az iratok kikérésének sorrendje okozza: a lakás tulaja nem adja ki az ingatlant NIE-szám nélkül, de azt csak akkor kérhetjük ki, ha van bejelentett lakcímünk. Vagy épp a NIE-igényléshez kérnek indoklást (ez lehet munkavállalás), de a munkaszerződéshez már kérik a NIE-számot.

Nem csak a paprikát hívják padrónnak ebben az országban

A letelepedés elengedhetetlen feltétele, hogy legyen bejelentett lakcímünk. Spanyolországban a személyi igazolványon ezt feltüntetik, ezért Magyarországtól eltérően itt nem kapunk kártyát, csak egy hivatalosan lepecsételt papírost, amin igazolják, hol lakunk.

Ehhez szükségünk van a bérleti szerződésre, vagy – ha ilyen nincs (mert mondjuk csak szobát bérlünk vagy ismerősnél húzzuk meg magunkat) – akkor az arra a lakcímre bejelentett személy meghatalmazására. Minden városban van egy oficina del padrón, ahol megteheted ezt az első lépést a hivatalos itt tartózkodáshoz.

NIE-szám (Személyi szám)

Ez az itteni személyi igazolvány, amit a rendőrségen kell kiváltani. Általában minden városban két rendőrkapitányságon foglalkoznak a külföldiek ügyeivel – magyarként mindig az európai uniós irodákat kell keresni.

Ügyintézéshez interneten lehet időpontot kérni, ahol részletes tájékoztató található a NIE-szám kiváltásáról. Fontos tudni, hogy ezek a honlapok általában csak spanyol nyelven olvashatók, sőt, a NIE-szám igénylőlapja is csak spanyolul létezik, ezért nyelvtudás nélkül szinte lehetetlen boldogulni.

Az igénylést követően meg kell várni, elfogadják-e a kérelmet (nem tudok olyan esetről, hogy visszautasították volna). Ha biztosra akarunk menni, a kérvényhez már érdemes csatolni a munkaszerződést vagy a tanulói jogviszony igazolását.

Seguridad Social (Társadalombiztosítás)

A spanyol társadalombiztosítási szám nélkül nem lehet törvényesen munkát vállalni. Mivel a munkához szükséges dokumentumról van szó, maga a munkáltató is igényelheti a munkavállaló részére, de a bonyodalmak elkerülése végett egyszerűbb, ha magunk intézkedünk az ügyben.

A NIE-számunkkal, útlevelünkkel és egy kitöltött igénylőlappal ki is kérhetjük ezt a számot a cirkalmas Direcciones Provinciales de la Tesorería General de la Seguridad Social névre hallgató hivatalban.

Ne hagyd otthon a SIP-kártyádat!

Érkezés után, a kezdetekben még használhatjuk a kék Európai Unió-s egészségügyi kártyánkat, amit Magyarországon kell kiváltanunk, és biztosít minket alapvető egészségügyi ellátásokra.

Hosszabb külföldi tartózkodás esetén viszont – főleg, ha már van bejelentett munkahelyünk – ki kell váltani a spanyolországi TAJ-kártyát (Tarjeta Sanitaria Individual Pública – SIP).

Ezt a lakcímünkhöz tartozó egészségügyi központban (centro de salud) tehetjük meg, NIE-számunk és lakcímigazolásunk (certificado de padrón)  bemutatásával. A kártyán szerepelni fog a TAJ-számunk és a ránk osztott háziorvos neve, akihez innentől kezdve bátran fordulhatunk szükség esetén.”

A teljes poszt természetesen ennél sokkal részletesebb, és folytatása is van, ezekért ide kattints!

Share.

About Author

Leave A Reply