Így készül a magyar pogácsa Franciaországban

0

Azok a hazai ízek, ugye, mennyire tudnak hiányozni? És ilyenkor mit tesz az ember? Hát nekiáll és addig megy, amíg sikerül minden hozzávalót beszerezni (nagyjából), és nekiáll elkészíteni. A Fromázs blog szerzője például pogácsát készített némi kalandok árán, meghívva ottani barátait is. Lássuk, hogyan készül a magyar pogácsa Nantes-ban!

„Azért a beszerzés kalandos volt. Itt nem lehet élesztőt kapni a szupermarketben vagy ABC-ben, akárhogy is nevezzük az Auchan-t vagy a Carrefour-t, hanem a pékhez kellett járulnom, hogy friss élesztőt kaphassak.

A mértékegységek átváltása iskolás korom óta kísért és ha izgulok, még azt is elfelejtem, amit tudok. A franciák grammban kalkulálnak a receptjeikben, mi magyarok pedig dekagrammban.

A pékségben állva valahogy mégis az jött ki a számon, hogy 500 g élesztőt szeretnék, holott csak 5 dkg-ra lett volna szükségem. Valahonnan hátulról hozták elő és nagy tanakodás volt az árral kapcsolatban, amikor megláttam, hogy mekkora kockát fogok kapni, és rájöttem a bakimra.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Amikor próbáltam elmagyarázni, hogy mit vétettem, csak még jobban belegabalyodtam az egészbe, már húszan vártak mögöttem, úgyhogy annyit tudtam csak kinyögni, hogy a felét szeretném csak. Na nem baj, majd csinálok belőle arcpakolást.

A gyerekek és a felnőttek is nagyon élvezték a pogácsa készítését. A kovászt a felnőtteknek tudtam csak megmutatni, mert a gyerekek ezalatt Korina szobájában tevékenykedtek, de aztán nagy örömmel jöttek sütni.

Én gyúrtam a tésztát, a gyerekek pedig mértek és adták nekem a lemért hozzávalókat a tésztához. Igazán nekik való dolog ez, ajánlom mindenkinek, mert nem baj, ha kicsit ez-az mellémegy, csak összeszedi az ember a kezével és gyúrja tovább a tésztát.

Ezután mindenki kapott egy golyót a tésztából, amit kinyújtott és kiszaggatott. A harmadik körben már készültek kukacok és csigák is. A szülők is beszálltak végül, így mindenki kipróbálta a pogácsa szaggatást.

Nem nagy titok, hogy mi jött ezután. Megsütöttük és megettük!

Ha lesznek francia barátaim egyszer, talán majd nekik is megmutatom, hogy kell pogácsát csinálni. Vagy az angolul tanuló tanítványaimnak, akik ugyebár franciák, ki tudja!”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Share.

About Author

Leave A Reply