Így kell mellérúgni a gasztroziccert

0

Hétvége lévén tegyünk egy kis gasztrokirándulást, méghozzá egyenesen Chilébe, méghozzá a Chile Beautiful blog egy korábbi írása segítségével. Nem hétköznapi lesz, annyit ígérhetünk!

„Amikor Chilébe érkeztem, egy olyan családba kerültem, ahol a háztartási mindenes (itt nana-nak hívják), perui volt. Ügyes, fiatal lány, jól és változatosan főzött, így nekem az a kényszerképzetem támadt, hogy a chilei ételek alapvetően nagyon finomak. 🙂

Hosszú időbe tellett mire megismerkedtem kicsit a helyi gasztronómiával és a tavernákban a felismerhető ételeken túl (sült krumpli, sült csirke, stb.), mást is mertem kérni. Ehhez elsősorban meg kellett tanulnom spanyolul. Az utóbbi egy évben már bátran rendeltem mindenfélét, lévén még ha a nevét az ételnek nem is értettem, egyszerűen megkérdeztem mi van benne.

Rá kellett ébrednem, hogy ebben az országban (amit amúgy imádok, és ami hihetetlen tárházával rendelkezik az egzotikusabbnál egzotikusabb gyümölcsöknek és zöldségeknek, ráadásul szinte egyeduralkodója a Csendes óceán déli részének hihetetlen gazdag hal és tengeri herkentyű-készletének), a gasztronómia egyáltalán nem tör művészi magasságokba. 🙂

Ebben az országban az őslakos indiánok kezdetleges konyhája keveredett a legsötétebb spanyol martalócok ízvilágával, amiből érthető módon semmilyen nívós dolog nem sülhetett ki.

Igazság szerint ha osztanának a legjobb alapanyagokból legrosszabbul főző nemzetnek valaha valami díjat, Chile méltán esélyes lenne. :)))

Jól jellemzi az itteni állapotokat, hogy minden hét végén fél Arica felkerekedik és átmegy a perui határon… hogy minek?? Végre valami finomat enni. :)))

Bár a chilei konyha nagyjából sehol sincs például a gasztronómiai nagyhatalom Peruhoz képest, de be kell látni, szendvicseket bizony tudnak készíteni. Rengetegféle van, mindegyik más, jól hangzó fantázianévvel büszkélkedhet és a helyiek a persze a névről azonnal tudják, hogy az melyik (én 4 év után is csak néhányat ismerek névről) :).

Ami általános ezekben a szendvicsekben, hogy a főtt vagy sült (valódi!) húson kívül sokféle zöldséget találunk bennük és a legtöbb valóságos szendvics-műremek. 🙂 1-1 díszpéldány olyan méretű, hogy tökéletesen megfelel egy főétkezésnek. Ezekből biztos nem tudsz megenni kettőt. Ráadásul ahogy észrevettem (főként a férfiak), nagy szakértők és sosem adnának ki a kezükből egy nem tökéletesen elkészített szendvicset.”

Aki viszont kíváncsi a receptekre, az kattintson az eredeti posztra – én nem hagynám ki a helyetekben!

Share.

About Author

Leave A Reply