Így hozná vissza Magyarországra az orvosokat az új miniszter

2

Noha nagyon fontos az anyagi megbecsülés, nem csak az anyagiakkal lehet hazacsábítani Magyarországra az orvosokat – véli Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetője.

Az egészségügyben dolgozók elvándorlása rendkívül összetett jelenség – mondta az onkológus professzor a Mandinernek adott interjúban. Kásler Miklós azt is hozzátette, hogy az elvándorlás üteme az elmúlt években jelentősen csökkent.

Az EMMI új vezetője szerint egy orvos elvándorlásának nagyon sok összetevője van, ezek közé tartozik viszonyulása a betegeihez, a magyar társadalomhoz, a hazájához.

„Hogyan érzi magát, mennyire becsülik őt meg? Mennyire van lehetősége arra, hogy valóra váltsa a saját tudományos, orvosi elképzeléseit? Ezt a kérdéskört több irányból kellene megközelíteni, de értelemszerűen hozzá tartozik az anyagi háttér is” – jelentette ki.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Kásler Miklós fontosnak tartja, hogy akik Magyarországon maradnak, orvoshoz méltó életvitelt tudjanak folytatni, hiszen egy orvosnak, egy nővérnek is szüksége van a kikapcsolódásra, az olvasásra, az önképzésre és továbbképzésre.

Ami a hazatérést illeti, az Országos Onkológiai Intézet vezetője hangsúlyozta, hogy intézményébe nagyon sokan visszatértek külföldről, Nyugat-Európából vagy épp Amerikából, tehát nagyon jó helyekről is.

„Nos, ennek biztos nem a fizetés volt az oka, hanem az a lehetőség, hogy itt mindenki előtt teljesen szabad a pálya. Mindenki befuthatja azt a tudományos karriert, amire vágyik, esetleg erre még nagyobb is az esélye, mint Nyugat-Európában. Ne felejtsük el, hogy Nyugat-Európában hátrányok ezen a területen is épp úgy vannak, mint előnyök” – mondta Kásler Miklós.

„Összességében, ha Magyarországon az egészségügyi dolgozók tekintetében az állandó támadások helyett a megbecsültség dominálna, ha az ellenzék nem a negatív kivételek kiragadásával foglalkozna, hanem azzal a tisztelettel, ami kijár azoknak, akik az életüket a többi embertársuk gyógyítására, életmentésére áldozzák, akkor ez sokat számítana az országhatárokon innen és túl dolgozó egészségügyi szakemberek számára egyaránt” – hangsúlyozta a szuperminisztérium új első embere.

Kásler Miklós szerint „kimondottan negatív hatásai voltak, hogy most már két-három évtizede folyamatosan az egészségügyi dolgozók vannak pellengérre állítva”.

Egy orvos vallomása hálapénzről és elvándorlásról

(Fotó: Thaler Tamás)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Hevesi András on

    A háziorvosi szakvizsgám érvényességét sem voltak ahjlandóak meghagyni pedig a svédországi háziorvosi kompetencia megszerzését igazol´o dokumentumokat és az itteni folyamatos háziorvosi munkáról szólóigazolásokat is megkuldtem. A Sote Családorvosi tanszékének illetékesétöl csak egy irígykedéstöl csöpögö cinikus választ kaptam. Jó lenne ha az új miniszter ebben is rendet tenne.
    A “nem csak pénzzel lehet visszahozni” mondat helyesen így szól: ” csak pénzzel nem lehet visszahozni”.

    Èn Fletó idején 10 éve jöttem ki, mindig a mostani kormányra szavaztam (itt magvan a 4 gyermekem meg a sok sok kerekem meg minden), de ezt a kérdést szerintem sem oldották meg és talán nem akarták megoldani.

Leave A Reply