Így feketelistáznak a svájciak

0

Talán meglepő, de a rendszeretetről híres Svájcban is akadnak, akik nem fizetik az egyébként kötelező betegbiztosítást – számol be róla blogjában Svájci S(CH)apka. A helyzet viszont bonyolultabb, mint elsőre látszik.

„A legutóbbi felmérés szerint 100 ezer fő fölött van azoknak a száma, akik nem fizetnek betegbiztosítást (Krankenkassa). Ez ugye mindenki számára kötelező, aki több mint 3 hónapot tölt Svájcban.

Ennek ellenére nekem is van az ismeretségi körömben olyan, aki évekig nem fizette azt.

Elég nehéz kibújni alóla, hisz általában kérik az önkormányzatnál, ha valaki bejelentkezik valahova lakóként. Én inkább azt tudom elképzelni, hogy valaki már megkötött biztosítása díjaival marad el.

Néhány kanton megelégelte a magas kintlévőséget és feketelistát hozott létre, ahol nyilvántartják a nem tudó vagy nem akaró hátralékos személyeket.

Országosan mintegy 126 ezer hátralékos van, a tartozás összege több mint 236 millió frank. Ebből a tételből Zürich kantoné majdnem 38 millió frank, ami az utóbbi hét évben gyakorlatilag megduplázódott.

Egy szakértő véleménye szerint ez óriási problémát jelent, hisz ezeket a költségeket a többi ember fizeti meg, mert a számla végösszegének 85 %-a a kantont terheli, a maradék 15 % a biztosítót.

A szakértő azt is megjegyzi, hogy a díjak magasak, elérték a legkevesebb jövedelműek ingerküszöbét, de sokan vannak olyanok, akik inkább költik a pénzüket utazásra vagy épp új autóra. Hozzá kell tenni, hogy akik nem fizetnek, azok sem maradnak ellátás nélkül, a sürgősségi ellátás kötelező.

A kérdés nem egyszerű. Ezt szemlélteti egy példa, amelyet megemlítenek az írásban. Mi van akkor, ha egy cukorbeteg, aki inzulinra szorul, nem fizetés miatt nem kap gyógyszert? Várható, hogy összeomlik, tehát a sürgősségin köt ki, ahol már el kell látni. A felépülés ideje akár heteket vehet igénybe, amit ebben az esetben is a kanton fizet legnagyobb részben.

A kérdés megoldása cseppet sem egyszerű, ebben egyetértett minden megszólaló szakértő, hisz a feketelistára olyanok is felkerülnek, akiknek valóban gondot okoz a díjak fizetése. Nem lehet egyenlőségjelet tenni azokkal, aki nem akarnak fizetni.”

A teljes írást ezúttal is az eredeti posztban olvashatjátok el.

(Fotó: denkmalpflege-schweiz.ch)

Share.

About Author

Leave A Reply