Így építette fel magát a semmiből Ausztriában

1

A semmiről új életet kezdeni külföldön talán a legkeményebb kihívások egyike. Pláne akkor, ha a közeg is a szokásosnál ellenségesebben, de legalábbis nagyobb fenntartásokkal kezeli az újonnan érkezőt.

Orbán Ferenc éppen ezt tapasztalta meg Ausztriában, ahová álmát, a futballedzőséget megvalósítani érkezett – ráadásul ugye Magyarországról és komoly játékosmúlt nélkül. Mégis állást kapott és ma már megbecsülik, ami nem volt könnyű menet.

Amikor úgy érezte, eljött az ideje, vett egy nagy levegőt, és belevágott.

„Folyamatosan alakultak ki a célok előttem. Otthon állóvizet érzékeltem. Ezzel a termettel, itt lehet, hogy komoly élvonalbeli futballista lehettem volna, otthon nem. (…) Az első hónapok nagyon nehezen indultak itt, de meg akartam mutatni azt, amit már oly sokan a sportban, hogy nem hagyom magam, és utat török” – mesélte az Indexnek.

Az első perctől kezdve vezetőedzőként dolgozott, persze az utánpótlásban. Most is ott dolgozik, a 14 éveseket készíti fel, de szeretne majd feljebb lépni. „Akkor érnék célba. Magyar papírokkal nem olyan könnyű itt eligazodni, ehhez az itteni véráramlásban benne kell lenni” – mesélt vágyairól és a realitásról.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Ausztriában a St. Pölten melletti Stattersdorfban futballozott hétvégénként a negyedosztályban, aztán amikor a St. Pölten edzőt keresett, beadta az önéletrajzát. A szakmai vezető meghallgatta, majd munkát ajánlott neki.

Ferenc természetesnek gondolja, hogy Ausztriában nem kényelmesedhet el, egyrészt azért, mert külföldi, másrészt mert úgy érzi, nagy felelősséggel jár, hogy őt választották ki és küldték el a legjobbak közé.

A beilleszkedése nem volt zökkenőmentes. „Otthon azt mondták a barátok, szép és jó vagyok, értek hozzá. Mit is mondanának? Kint viszont rögtön azt mondták: mit keres ez itt? Villogjon otthon. A nyolcvan százalék ellenem dolgozott. Akkor megfogadtam, nem néznek át felettem. Provokáltak is, aztán elfogadtak. Most már csapatban dolgozunk.”

Így is lehet.

Aki szenvedett Magyarországon, az külföldön is szenvedni fog

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. “Hat hármas, hat hármasss” – ezt minden 40 feletti férfi ismeri Ausztriában :)) bár én nem vagyok 40 felett, de mikor feljön, hogy Ungarn, már 2* is felemlegették a “6:3” -as legendás győzelmet a tapasztalt kollégák.:)

    Ja, és Le a kalappal, ez a helyes hozzáállás!

Leave A Reply