Így élnek túl a görögök

0

Finoman szólva is nehéz heteket, hónapokat élnek át a görögök, az utóbbi napokban pedig a bezárt bankok és a korlátozott pénzfelvételi lehetőség tovább súlyosbítja a helyzetet. De hogyan néz ki mindez a hétköznapokban?

Az utóbbi napokban sok görög első útja reggel nem az irodába vagy a boltba vezet, hanem a készpénzfelvevő automatákhoz, amelyek előtt kígyózó sorokban vár arra, hogy felvehesse a naponta engedélyezett, legfeljebb hatvan eurót – derül ki a dpa német hírügynökség körképéből, amit az MTI ismertetett.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök június 28-án jelentette be, hogy zárva maradnak a görög bankok, emellett 60 euróban limitálta azt az összeget, amelyet a lakosok helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek az ATM-ekből. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre.

„Ha még két hétig zárva maradnak a pénzintézetek, itt minden össze fog omlani” – sopánkodott egy athéni étterem tulajdonosa, és nem ő az egyetlen, aki pesszimistán látja a jövőt.

Pénz kispárnákban és a fa alatt elásva

Az előrelátók már korábban elkezdték kimenekíteni a pénzüket a bankokból (alighanem ez sem segített a görög gazdaságnak). A központi bank adatai szerint az év eleje óta közel 30 milliárd eurónyi összegű készpénzt emeltek le a lakosok bankszámláikról.

Tulajdonosaik biztonságos széfek mélyére vagy a kispárnákba rejthették ezeket az összegeket. Az athéni előváros, Markopulo egyik lakosa, egy öreg néni például műanyagzacskókba rejtette a bankjegyeket, és elásta a kertjében.

„Éjszakánként a nagyi a félelem miatt gyakran felriad, és akkor zseblámpájával mindig a fügefa környékét fürkészi” – mondta Ioanna, egy 32 éves görög patikusnő. Tudomása szerint nagyanyja 7000 eurót rejtett el a fa tövében, gyakorlatilag az összes megtakarítását.

A nagybevásárlásaikat a görögök egyelőre bankkártyával vagy hitelkártyával is ki tudják fizetni. Az élelmiszerboltokban ez szinte mindenhol lehetséges, a benzinkutaknál ez azonban olykor-olykor elég nehézkes.

Az „Ochi kartes”, vagyis a „nincs bankkártyás fizetés” felirat sok benzinkútállványon olvasható, habár a bankkártyás fizetési mód felfüggesztése törvénybe ütközik.

A vendéglátóhelyek jelentős része is azt kéri, hogy készpénzzel egyenlítsék ki számláikat a betérők. A pincérek gyakran azzal a kifogással fordulnak a vendégekhez, hogy sajnos nem működik a kártyaleolvasójuk. (Erre jó, ha azok is felkészülnek, akik nyaralni indulnak Görögországba.)

Elszaporodó zálogházak

A tőkekorlátozások miatt sok görög a fizetését jelenleg inkább borítékban szeretné megkapni, semmint a bankszámlájára. Erre azonban sok esetben nincs lehetőség.

„Nekem nincs készpénzem, mit kéne tennem?” – kérdezte egy athéni cipőbolt tulajdonosa. „Naponta csak hatvan eurót tudok felvenni a bankautomatából. Ebből nem tudom kifizetni az alkalmazottaim bérét” – tette hozzá. Így a vállalkozók a béreket csak átutalni tudják, és a munkavállalónak főhet a feje, hogyan juthat a pénzéhez.

Mindez a zálogházak elszaporodásához vezetett, a dpa szerint sokan azt gyanítják, a zálogházak egy része nem csupán legális ügyleteket bonyolít, hanem pénzmosással foglalkozik.

Minden kapható – egyelőre

A megkérdezettek szerint mindenesetre Görögországban az ellátás hiányának jelei nem mutatkoznak, és a lakosság körében sem uralkodik pánikszerű felhalmozási kényszer.

Az olajvállalatok adatai szerint az üzemanyag még legalább négy hónapig elég lehet. Az élelmiszerboltok polcai jól fel vannak töltve. Egy athéni húsboltos azt mondta, nem panaszkodhat. „Jó forgalmam volt az utóbbi időben. Néhány vásárló nyilvánvalóan jelentős készletet halmozott fel a hűtőládájában” – tette hozzá.

Mindenesetre a külföldi turisták keveset érzékelhetnek a korlátozásokból. Hamarosan azonban ez is megváltozhat. Ha majd az ételek alapanyagait szállítók készletei szegényesebbé válnak, a szállodák büféasztalairól és az éttermek kínálatából is eltűnik a gazdag választék.

Share.

About Author

Leave A Reply