Így élnek a milliomosok a titokzatos szigeten

0

A Fisher Island egy majdnem egy négyzetkilométeres mesterséges sziget. Floridához tartozik, nem messze fekszik a tengerparttól, és csak hajóval lehet megközelíteni. Itt a legnagyobb a milliomosok aránya az Egyesült Államokban, és ezt tartják a legdrágább irányítószámnak Floridában.

Az egész a 2018 januárjában életbe lépő adóreformra vezethető vissza, amely New Yorkból és a Szilícium-völgyből sok vagyonost elriasztott, akik a továbbra is kedvező adózású Florida felé vették az irányt.

Ez persze felverte az árakat: 2018-ban 4 százalékos növekedést tapasztaltak, és nagy a kereslet az 10 és 50 millió dollár közötti házakra.

Az „adómenekültek” egyik kedvelt helyévé vált a Fisher Island. Összesen 650 család él a sziget privát rezidenciáiban, de csak kevesebb mint a 20 százalékuk lakik valójában is rendszeresen itt. Az ingatlanok középértéke 3 millió dollár körül mozog.

A sziget olyan, mint egy üdülőkomplexum, és ahhoz, hogy használni lehessen a létesítményeket, tagságit kell váltani. Az egyszeri díj 250 ezer dollár, míg az éves költség még 22 ezer.

A gyakori látogatóknak egyszeri 42 ezer dollárt kell fizetniük, továbbá minden évben még közel 30 ezret. És ebben még nincs benne a golfpálya használati díja, ami nagyjából 5 ezer dollár egy évre.

A kikötőben több mint száz hajó fér el – ez, valamint az éjszaka is közlekedő komp az, amivel meg lehet közelíteni a szigetet.

Hírességek is voltak a lakók között: Oprah Winfrey, Boris Becker és Mel Brooks is a tulajdonosok közé tartozott, de már eladták ingatlanjukat.

A szigetnek kalandos története van. A Biscayne-öböl közelében lévő területet eredetileg 1906-ban építtette Florida. Tulajdonosa volt Dana Dorsey, az állam egyik első fekete milliárdosa, ám aztán 1919-ben eladta Carl Fishernek, egy ingatlanfejlesztéssel és autókkal foglakozó vállalkozónak.

A 20-as években Fisher a dúsgazdag mágnáscsalád örökösével, William K. Vanderbilt II-vel üzletelt: egy darabot adott a szigetből, cserébe egy 80 méteres jachtért. A Vanderbiltek számára készült el az első villa a szigeten, amelyet vendégházak, teniszpályák és medencék követtek.

2014-ben egy 60 millió dolláros felújítás zajlott a szigeten, ennek keretében új golf- és teniszpályákat, wellness központot, éttermeket, kikötőt és szállodát adtak át.

Tíz érv Miami mellett

(Fotó: Facebook/Fisher Island Club & Resort)

Share.

About Author

Leave A Reply