Így egyél olaszországi étteremben

0

Olaszország a nyaraló magyarok egyik kedvence célpontja. Még ha kicsit spórolósabbra is vesszük, azért az éttermet legalább egyszer-kétszer nem lehet kihagyni, hiszen az az olasz kultúra része. Hogy mit érdemes minderről tudni, az kiderül az Olaszmamma írásából.

„Három típusú beülős hellyel találkoztok majd: a ristorante, az étterem, formális kiszolgálás, valószínűleg elegáns környezet, jól megdesignolt fogások; a trattoria általában családi vállakozásként működik, barátságos, az étteremnél kötetlenebb stílusú és olcsóbb vendéglő, az osteria pedig a leginkább költséghatékony verzió.

Az osteriák eredetileg csak italokat szolgáltak fel, és mindenki vihette a fogyasztani kívánt ételt a saját batyujában. Ez ma már természetesen nem így van, viszont jó eséllyel jó áron fogtok jellegzetes helyi ételeket enni ezekben.

Az étlapon ne keressük a levest! Az olasz konyha – néhány kivételtől eltekintve – nélkülözi a leveseket, legfeljebb télen esznek egy jó meleg minestronét, esetleg tortellinit húslevesben, de alapvetően az a nézet járja, hogy a leves a betegeknek való, így egy olasz menü véletlenül sem kanalazással kezdődik.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

Az étkezést indíthatjuk előétellel (antipasti), apró, étvégygerjesztó falatkákkal, amelyek régiónként változnak. Sok helyen jellegzetes helyi szalámikat és sajtokat szolgálnak fel, tengerparton salátát a tenger gyümölcseiből, stb. Elég jól előkészíti a gyomrunkat a további próbatételekre.

Az első fogás, a „Primo” tészta vagy rizottó, egy átlagos magyar has az előételek és az első fogás után már tele van, de az olasz menü korántsem ér itt véget.

A második fogás, a „secondo” hús vagy hal. Általában elmondható, hogy az olaszok nem keverik a hús-és halételeket, tehát ha előételünk húsos volt, akkor ezen  a vonalon induljunk tovább az első és második fogásnál is. (…)

A menü lezárásaként válasszunk egy desszertet, majd igyunk egy jó erős kávét! (…)

Az olaszok az étkezéseket vagy vízzel vagy borral kísérik, nem szokásuk szénsavas üdítőket iszogatni hús vagy hal mellé, rostos gyümölcslevet pedig végképp nem, az csak reggeli mellé csúszik le. Egyetlen kivétel a pizzéria, mert a pizza mellé jól jön a kóla és a sör.”

A teljes posztot itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Miért lettek pesszimisták az olaszok?

(Fotó: pixabay.com/lonnen)

Share.

About Author

Leave A Reply