Így csökkentenék a sofőrhiányt a szomszédban

0

Szlovákiában is gondot okoz a munkaerőhiány a közlekedésben, olyannyira, hogy míg az országban sofőrök ezrei hiányoznak, addig legkevesebb 7-8 ezer szlovák sofőr dolgozik külföldön.

A szlovák fuvarozókat képviselő ČESMAD adatai szerint hiányzik ez a 7-8 ezer sofőr (ők külföldön dolgoznak), de hasonlóan pocsék a helyzet a pozsonyi tömegközlekedési vállalatnál is.

Utóbbi helyen autóbusz- és villamosvezetőből is kevés van, így aztán a pozsonyi tömegközlekedési vállalat bejelentette, hogy hazai érdeklődés hiányában kénytelenek több tucat ukrán munkavállalót alkalmazni.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK ITT!

Utóbbi helyen nem találtak más megoldást, mint hogy ukrán munkavállalókat alkalmaznak. Ez egyelőre nem működik a fuvarozócégek esetében, viszont több bért sem tudnak adni a magas adóterhek miatt.

A ČESMAD alelnöke, Pavol Hudák az jelenthetne megoldást, ha az állam eltekintene a sofőröknek fizetett úgynevezett zsebpénz megadóztatásától. Ez a nem kötelező, önkéntes alapon működő hozzájárulás ez évtől adóköteles, ám a fuvarozók többsége kifizette a sofőrjeinek, mert attól tartottak, hogy ha nem növekedik azok bevétele, más munka után néznek, esetleg külföldre távoznak.

Az InfoRádió összeállításából kiderült, hogy míg Németországban a havi zsebpénz elérheti a 200 eurót, addig Szlovákiában akkor is csak 150 eurót kapnának a sofőrök egy hónapban, ha az összeg után nem kéne adózni. De kell.

Kitalálod, kik szívják el a magyar munkaerőt?

(Fotó: Raf24)

Share.

About Author

Leave A Reply