Így csalnak kelet-európaiak a német segéllyel

0

Ausztria és Németország is régóta egyre komolyabban fontolgatja a fellépést a meglehetősen nagyvonalú szociális rendszert kihasználó, jellemzően kelet-európai magánszemélyek és bandákkal szemben. Most plusz muníciót kaptak egy hatalmas csalássorozat leleplezésével.

A német munkaügyi hivatal legfrissebb jelentése szerint jól szervezett (elsősorban román és bolgár) bűnbandák már jóideje próbálkoznak azzal, hogy az Európai Unió keleti felében élő szegények helyzetét kihasználva alaposan megtömjék a zsebüket.

A nürnbergi központi munkaügyi hivatal jelentése azt állítja, a csalás úgy kezdődik, hogy némi pénzzel (és ez sokszor csak 100 euró) meggyőzik a családot, hogy telepedjen le valamelyik német városban, ahol az ígéretek alapján munkalehetőség és lakás várja.

Németországi munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A családfőt aztán a bűnszövetkezet például segédmunkásként hivatalosan alkalmazásába veszi, és még arról is gondoskodik, hogy a családnak legyen bejelentett lakása, ami valójában a legtöbb esetben egy komfort nélküli szobát jelent, vagy németek számára kiadhatatlan lakást.

Néhány hónap után a családfőt elbocsátják, és ekkor lendül igazán be az állam megcsapolása: a munkanélküliekre vonatkozó törvények értelmében az állást vesztett kelet-európainak, csakúgy, mint hasonló helyzetbe került németeknek, a havonta folyósított munkanélküli segélyen túl kifizetik a lakbérét, gyermekeik után pedig külön járulékot is kapnak.

Mondanunk sem kell, hogy az összeg oroszlánrészét a bűnszövetkezetek zsebelik be. Ráadásul a formaságok elintézése után a bandák azonnal hazatérésre kényszerítik az érintett családokat, és az így megürült lakásokba újabb áldozatokat csábítanak – írta az Infostart.

Mivel a német munkaügyi hivatalok időnként beidézik a segélyezett személyeket, a bűnszövetkezetek gondoskodnak arról, hogy a felszólításban szereplő személyek a meghatározott napon pontosan megjelenjenek az illetékes helyen.

A legtöbb csalást a Ruhr-vidéken, valamint Bremerhavenban és Neumünsterben észlelték. A Bild című lap értesülése szerint családonként havonta akár ezer eurót is keresnek a csalás kiagyalói.

Mocskos hazaáruló lettem

(Fotó: pixabay.com/martaposemuckel)

Share.

About Author

Leave A Reply