Igazságtalan a választási rendszer a határátkelőkkel

0

Legalábbis a Publicus Intézet közvélemény-kutatásában megkérdezettek döntő többsége rossznak tartja, hogy míg a kormány a kettős állampolgárok szavazását megkönnyíti, addig a külföldön élő magyaroké meglehetősen bonyolult.

A közvélemény-kutató cég a magyar választókorúak határontúli magyarok különböző jogaival kapcsolatos véleményeit vizsgálta. A többség például nem ért egyet azzal, hogy a magyar kormány milliárdokkal támogatja a külhoni magyarokat (53 százalék).

Az sem tetszett a megkérdezetteknek, hogy szavazati jogot kaptak (57 százalék), hogy különböző szociális ellátásra jogosultak (60 százalék) Magyarországon, és azzal különösen nem, hogy különböző a határon túli és a kivándorolt magyarok szavazáshoz való hozzáférése (77 százalék).

Külföldre mennél dolgozni? Válogass közel 1000 állásajánlat közül a Határátkelőn!

A határon túli magyarok szavazati jogát a vizsgált társadalmi csoportok közül leginkább a Fidesz szavazók támogatják (65 százalék), legkevésbé az MSZP szavazók (24 százalék), a Jobbik szavazók (34 százalék), és a bizonytalanok (35 százalék).

Hasonló a megoszlás, ha a határon túli magyarok anyagi támogatását, vagy a számukra nyújtott szociális ellátásokhoz való hozzáférést vizsgáljuk.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 10 és 12 között, 1002 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatást.

Share.

About Author

Leave A Reply