Idős vagy? Na és?! – avagy nyugdíjaslét francia módra

0

Nyugdíjasnak lenni Magyarországon nem a dáridó netovábbja, és persze a legtöbb országban így van ez. Nyilván Franciaország sem kivétel, ám ott valamiért képesek másként hozzáállni a kérdéshez – derül ki a Fromázs blog bejegyzéséből.

„Múlt pénteken indult el a 7 hetes angol kurzusom a nyugdíjasklubban. Ez a szó magyarul nem adja vissza azt a kellemes, modern, szépen berendezett, virágos lakást, amelyet a klub tulajdonosa bérel az egyik lakóház földszintjén.

A klub neve magában hordozza a franciák öregedéshez kapcsolódó mentalitását: Seniors et alors. Ez nagyjából annyit tesz, hogy Idős vagy, na és? (…)

Két helység van, kellemes kanapéval, párnákkal berendezve. Minden nap délután kettőtől hétig nyitva vannak, ez azt is jelenti hogy nyitvatartási időben bármikor be lehet ugrani egy kávéra és egy kis beszélgetésre, ha más nem a tulaj hölggyel vagy a kolléganőjével akivel felesben menedzselik a nyitvatartást.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Van ingyenes minikönyvtár, játsszanak, kirándulnak, étterembe mennek, és előadásokat hallhatnak különféle témákban. Ez mind benne van az előfizetésben.

Ezeken kívül sokféle dolgot lehet tanulni is. Varrni, számítógépes ismereteket, tablethasználatot, okostelefon használatot, van négy féle sport, asztrológia és angol óra. Ez utóbbi az enyém! (…)

A francia nyugdíjkorhatár 2017-től kezdve 62 év egységesen a nők és a férfiak számára is. Több helyen is kerestem, hogy hány évet kell ledolgozni a nyugdíjbamenetel előtt, és úgy látom, hogy 41 a helyes szám (itt fenntartom annak az esélyét, hogy van már annál aktuálisabb oldal is, mint ahol én megnéztem ezt).

Aki elérte a nyugdíjkorhatárt de nem dolgozott még ennyit az is elmehet nyugdíjba csak számára máshogy kalkulálják a nyugdíj összegét. A franciák 70%-ának van kiegészítő nyugdíjpénztára is, amely sokkal jobban fizet, mint az állam. A kettő összeg együtt pedig már lehetővé tesz egy kellemes nyugdíjaskort.

Nyilván itt is akadnak szegény nyugdíjasok, de a magyarországi helyzettel össze sem lehet hasonlítani az itteni lehetőségeket. Egy szó, mint száz, a francia átlagnyugdíjasok el tudnak járni egy nyugdíjasklubba.”

A teljes posztot itt találjátok.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

(Fotó: pixabay.com/Antranias)

Share.

About Author

Leave A Reply