Idegtépő dolgok Olaszországban

0

Olaszország nem feltétlenül csak a kézzel tésztát gyúró nagymamák, a leanderekkel keretezett utcácskák hazája, van bőven, amitől égnek áll a haj, kidülled a szem, és felmegy a pumpa Olaszmammánál is.

#1 Közlekedés

Autó nélkül elveszett ember vagy, amit az elején nekem nagyon nehéz volt megemészteni, otthon vígan elnégyeshatosoztam, soha nem éreztem szükségét annak, hogy legyen egy autó a fenekem alatt – ez Olaszországban elképzelhetetlen. A tömegközlekedés pocsék, a helyközi meg aztán végképp. (…)

Fentiekből következik, hogy mindenki vezet, minden félnótás az utakat járja, erről külön regényt lehetne írni, legyen elég, hogy az elején nem árt a sikkes indulás előtt benyomni egy adag Xanaxot is, mert rettenet idegesítően vezetnek, a KRESZ helyett pedig inkább a helyi szokásjog uralkodik.

Az olasz rémálom csimborasszója számomra a biciklis. Nem a városi bajuszos hipszterekre gondolok, hanem a biciklit komolyan vevő, tetőtől talpig Giro d’Italiába öltözött amatőrökre, akik imádják a csúcsforgalomban bolyba verődve akadályozni a forgalmat.

#2 Ügyintézés

Ha valaki panaszkodni mer a magyar hivatalnokokra, annak én magam tekerem ki a nyakát, ugyanis a magyar bürokrácia az olaszhoz képest egy kéjhömpöly. A hivatalnoknak semmi sem sürgős, semmi sem fontos, főleg a TE ügyed nem érdekli egy pillanatig sem. (…)

#3 A munka világa

Egy skandallum, egy botrány, európai ésszel fel nem fogható torzszülött. Majdhogynem elbocsáthatatlan alkalmazottak, 35 éves korig gyakornokként tengődő fiatalok, értelmetlen szakszervezetek, atipikus szerződések.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

#4 A látszat a lényeg

Az olaszok nagy általánosságban sokkal többet adnak a külcsínre, mint a belbecsre. Elengedhetetlen a legutóbbi módi szerint öltözni, ezért aztán ha valami menő, akkor az egész ország abban jár. Ugyanilyen létfontosságú az is, hogy az ember zsebében a legújabb elektronikus ketyerék lapuljanak. BÁRMI ÁRON. (…)

#5 Az úgynevezett sorban állás

Az olasz gének alkalmatlanná teszik a helyieket civilizált sorban állásra, emiatt a legkisebb üzletben, sarki fűszeresnél is sorszámot kell húzni, és azzal várni a sorunkra, de még így is ügyeskednek, nyomulnak, cseleznek, könyökölnek, mert rettenetesen sietnek. Csak tudnám, hogy hova, amikor egyébként mindig minden marhára ráér. (…)

#6 Maffia

Nem kell feltétlenül lefejezett lovakra gondolni, kicsiben ugyanúgy jelen van. Az olaszok tökélyre fejlesztették a mutyit, mindenhol jelen van a kenőpénz, a kéz kezet mos, a kellemetlen dolgokról történő kollektív hallgatás, a protekció.”

Ha érdekelnek még további idegesítő dolgok, a teljes tízes listát itt találod.

Hogyan költözzünk Olaszországba?

Share.

About Author

Leave A Reply