Húszezer magyar gondozó dolgozhat külföldön

0

Nagyjából 20 ezer magyar lehet (elsősorban nők), akik rendszeresen járnak nyugat-európai országba időseket gondozni. A célország elsősorban Ausztria, Németország, de Nagy-Britanniába is keresnek ápolókat. Ja, ez a 20 ezer ápoló(nő) hiányzik nagyjából a magyar egészségügyből.

Nyugat-Európában egyre elterjedtebb formája az idősek gondozásának, hogy külföldieket bérelnek fel erre a célra. Az ilyen, sokszor az idős ápoltnál lakó, 24 órás szolgálatot ellátó gondozók többsége közép-kelet-európai.

A rendszer nem bonyolult, az ápolók általában kéthetes váltásban dolgoznak, azaz két hetet töltenek külföldön, két hetet pedig otthon. (Persze nem ritka az sem, hogy egy vagy akár több hónapot külföldön töltenek egyhuzamban.)

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Az ilyen munkáért ajánlott fizetés a hvg.hu cikke szerint változó, napi 40 eurótól 130 euróig terjedhet.

Rengeteg ilyen álláslehetőség van, a Pénzcentrum talált olyat, melyben Párizs mellé keresnek valakit állandó munkára. A szállásért nem kell fizetni (ami komoly pluszt jelent), viszont a fizetés sem túl magas, 1600 euró.

Noha alapszabály, hogy nem hasonlítjuk a magyarországi bérekhez, annyit azért érdemes tudni, hogy egy szociális gondozó ma Magyarországon havi bruttó 179 035 forintot keres, ami bőven az átlagfizetés (326 700 forint bruttó) alatt van.

Hazatérők – az első hivatalos Határátkelő-találkozó

(Fotó: pixabay.com/StockSnap)

Share.

About Author

Leave A Reply