Húsvét a tengerparton

0

A magunk részéről a katalán tengerparton töltjük a húsvétot (legalábbis virtuálisan), méghozzá országfelelősünk, Roxi segítségével, aki arról írt, hogyan ünnepelnek a spanyolok, és persze arról is szó lesz, hogyan készültek ők.

„A Semana Santa, vagyis a Szent Hét tulajdonképpen a húsvét körüli hetet jelöli. Azért hívják így, mert az ünnepek valóban kb. egy hétig tartanak, kezdve a Domingo de Ramos-szal (Csokrok vagy Ágak vasárnapja, nálunk Virágvasárnap) a Domingo de Resurección-ig bezárólag (Feltámadás vasárnapja).

Spanyolország alapvetően katolikus ország, tehát természetes, hogy a Semana Santa az egyik legnagyobb egyházi ünnep, körmenetekkel, misékkel, hagyományokkal, de mégis csak egy déli, mediterrán országban vagyunk, tehát a fiesta az fiesta.

Az emberek nagy része az egész hetet szabadságon tölti, a munka félgőzzel folyik, semmilyen fontos munkahelyi eseményt nem időzítenek ezekre a napokra.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Már csak azért sem, mert nem mindegyik tartományban esnek ugyanazokra a napokra az ünnepek. Például Madridban a csütörtök már munkaszüneti nap, Catalunyában nem, ellenben itt nálunk, Katalóniában húsvét hétfő még ünnepnap, de Madridban már nem. Szerencse, hogy nagypéntek az mindenhol nagypéntek, legalább abban egyetértenek. 🙂

Hogyan ünnepelnek?

Mielőtt rátérünk a fiesta részére, és hogy ez helyi szinten mit is jelent, járjuk körbe a hagyományokat!

A Domingo de Ramos napján a katolikus hívők Jézus Jeruzsálembe való belépését, megérkezését ünneplik. Az emberek a misére menve feldíszített ágakat visznek magukkal, ezeket általában házilag szedik és díszítik, és a szent hét alatt kirakják az ablakaikba. Ezzel szimbolizálják nem csak Krisztus ünneplését, de jelenti azt is, hogy osztoznak későbbi szenvedésében is.

A Feltámadás vasárnapját (Domingo de Resurección), illetve nekünk ugye húsvét vasárnapját ugyanúgy ünneplik, mint bárhol a világon a katolikus hívők: misével, körmenettel.

Meglepő, de szintén hagyomány a tojásokkal való díszítés, már a Domingo de Ramos alkalmával is sokan tojásokkal díszítik az ágakat, ami azért érdekes, mert a húsvéti tojás alapvetően egy német hagyomány, igaz, szerte a világon elterjedt.

sant_feliu_guixols.jpgSaint Feliu

A legtöbb városban, faluban húsvét hete alatt többször van körmenet. ilyenkor körbeviszik a „virgen”-üket vagy a saját „Jézusukat” – ne felejtsük el, itt a legtöbb városban, faluban van „saját” szentjük, Máriájuk, Jézusuk – nem gúnyosan értem, ezek a tények.

A leghíresebb körmenet a sevillai, tavaly konkrétan országos hír volt, hogy a viharok miatt kétszer is meghiúsult a virgen körbevitele. Itt ezt nagyon komolyan veszik.

Milliók indulnak útnak

Azoknak, akiknek a húsvét kevésbé bír vallási jelentőséggel, a Semana Santa elsősorban a kikapcsolódásról, a pihenésről szól. Körülbelül 5 millióan indulnak útnak Spanyolországban, az emberek nagy része inkább belföldre, mint külföldre.

Már most látszik, hogy az idei rekordév lesz. A szállodák telítettsége több mint 75 százalékos, idén Andalúzia (Sevilla, Jerez, Cadiz) mellett Mallorca a sláger, illetve a turismo rural, ami tulajdonképpen a falusi turizmus.

Nálunk, itt a Costa Braván a telt ház garantált. A bárok, éttermek, üzletek, amelyek esetleg zárva voltak a szezonon kívül, most mind kinyitnak. Sok étterem, kínál Semana Santa-menüt, ami igazából nem nagyon tér el a megszokottól, talán csak a felszolgált édesség: a spanyoloknál a húsvéti édesség a torrijas, ami cukros-fahéjas bundás kenyér.

torrijas.jpgA torrijas

Persze attól, hogy egy menüben semmi különleges nincs, nyugodtan elkérik a normál ár szinte dupláját. Akik kikapcsolódással szeretnék tölteni ezeket a napokat, itt van lehetőségük mindenre, ez a szezonnyitó hétvégéje, innentől az üzletek, bárok, szórakozóhelyek folyamatosan nyitva vannak, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének/ pénztárcájának megfelelő formát.

Magyarosan Sant Feliuben

Mi itt Sant Feliuben is készülünk a húsvétra. Nem fogunk sonkát főzni (mivel nem szeretjük), de igyekszünk ugyanazokat az ételeket készíteni, amiket otthon ennénk: füstölt tarját, sütök fagyi-szeletet (nálunk mindig az volt húsvétkor, tudom, máshol nem), tojást főzök (igaz, nem festek), nyuszi csokit, csokitojást veszünk.

Nem tervezünk nagyon kimozdulni, mivel nagyon sokan lesznek, nagy lesz a forgalom, a tengerparton is sokan lesznek, mert jó időt mondanak a hétvégére, szóval igyekszünk túlélni az ünnepet otthon, és akkorra időzíteni a programokat, mikor a turisták elmennek. Persze a sajt- és kolbászvásárt (feria de formatge i butifarra – a poszt nyitóképe ezt ábrázolja), és a régiségvásárt nem hagyjuk ki.

Ugyanakkor jó része lenni a pörgésnek, jó látni, ahogy a téli álomból felébred a környék, látni, ahogy elindul újra az „élet” itt a tengerparton.”

A fiatalok fele már haza sem jönne

 

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2014-ben.)

Share.

About Author

Leave A Reply