HungaroMania!

0

Ha az ember nagyon mélyen magába néz, akkor azért szépen csendben bevallhatja, hogy a külföldön rendezett magyar kulturális fesztiválok némi joggal adnak okot az előzetes gyanakvásra, legalábbis ami a színvonalat illeti. Szerencsére a legutóbbi belgiumival (a Hollandokk oldal beszámolója alapján) ilyen gondok nem voltak.

A fesztivált február legvégén rendezték a belgiumi Leuvenben, és persze a kötelező és szokásos magyar gasztronómiai felhozatal jelen volt, de pont olyan arányban, hogy a rendezvény szerves részét képezte, nem nyomott el semmi mást.

„A legmeglepőbb a magyar kultúra iránt elkötelezett flamandok, hollandok nagy száma volt, akik nem csak látogatóként, hanem kiállítóként is erős jelenlétet produkáltak.

Az talán mindenki számára ismert, hogy sok holland és belga vesz házat, nyaralót Magyarországon. Az ő, és a magyar párral rendelkezők részéről nem furcsa, hogy magyarul szeretnének tanulni, vagy akár beleszeretnek az országba, vagy annak kultúrájába.

Azt viszont bámulattal néztük, hogy semmilyen, a fenti kapcsolattal nem rendelkezők is milyen mélyen és elkötelezetten ismerik és tanulják a magyar nyelvet, vagy érdeklődnek a magyar kultúra iránt.

Persze a „magas” kultúra mellett szórakoztunk is, hiszen néztünk néptáncot, egy magát a népzene-blues-funky-SKA -hip-hop vonalra helyező Ego Sum kézdivásárhelyi zenekar koncertjét és közös magyar dal éneklést is.”

A teljes beszámolót (képekkel) itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply