Hova költözzünk Bécsben?

0

Az osztrák fővárosnak magyar szemmel nézve rengeteg előnye van, például a közelsége, a hangulata és persze azt se felejtsük el, hogy sorozatosan a világ egyik legélhetőbb fővárosának választják mindenféle listákon.

Persze egy ekkora városban nagyon nem mindegy, melyik kerületet választjuk (mi több, azon belül akár utcáról utcára is változhat a környék). A döntés nem csak anyagi kérdés, hiszen a nekünk megfelelő kerület kiválasztása némileg meghatározza az életstílusunkat is.

Nem állítom, hogy az alábbiakban megkérdőjelezhetetlen igazságok következnek, sokkal inkább benyomások és vélemények, amikkel lehet és kell is vitatkozni. (A vélemények, leírások innen és innen származnak.)

 

Lássunk tehát pár érdekesebb kerületet!

A város közepén – Mariahilf (6.), Neubau (7.), Josefstadt 8.)

Akkor költözz ide, ha arra vágysz, hogy az esti buli után sétálva menj haza, válogathass a bruncholási lehetőségek között, megengedheted magadnak, hogy étteremben ebédelj, vacsorázz – szóval a pénz nem igazán jelent gondot.

Mariahilf (6. kerület)

A Mariahilferstrasse és a Gürtel otthona, de emellett is tele van menő helyekkel, meg persze turistával. Itt van a Vienna aquarium is (elég jó hely), no és rengeteg kisebb-nagyobb étterem és mivel a város közepéről beszélünk, nagyon jó az elérhetőség is. (Kicsit ugyan dombos, amire érdemes felkészülni…)

Neubaugasse (7. kerület)

A hipszterek központja, a legjobb kávézókkal, üzletekkel, trendi bárokkal. Akinek ez bejön, az élvezni fogja. Nem feltétlenül a hagyományos, csendes környezetre vágyók kedvelt helye lesz, de aki szereti a nyüzsgést, az biztosan élvezni fogja.

Nyugodt környék, tele lélekkel – Landstraße (3.) és Wieden (4.)

Akkor költözz ide, ha szereted névről ismerni a szomszédod, örülsz, ha a helyi pékségben névről ismernek, fontosnak tartod, hogy a város egyik legnagyobb zöld területe közelében élj, akár kisgyerekkel (3. kerület), vagy esetleg egy kicsit kevésbé felkapott, de azért hip környékre vágysz (4. kerület).

Mindkét kerület egyre népszerűbb, így az árak is folyamatosan emelkednek, amit érdemes figyelembe venni.

Landstraße (3. kerület)

Talán elég annyit mondani, hogy itt van a Belvedere és a csodás Hundertwasser-ház, de a környék emellett is tele van jófajta kávéházakkal és szuper múzeumokkal. Nem feltétlenül ez a legmenőbb került, de ha viszonylag elérhető áron szeretnénk lakást, érdemes megfontolni.

Tehát aki szeretne családdal egy viszonylag nyugodt, mégis a központtól nem túl messze fekvő részen lakni, annak jó választás lehet a Landstraße.

Wieden (4. kerület)

A Karlskirchétől indul és egészen a Schönbrunnerstrasséig és a Naschmarketig tartó részen találhatunk egy mini-Chinatownt, friss helyi termékeket árusító boltokat, vegan szupermarketet, bárokat, kávézókat és még sorolhatnánk.

A 4. az „eredeti” hipster kerület, bőven megelőzve a 7.-et. Diákoknak, művészeknek, kisgyerekes családoknak is megfelelő hely, sok zöld területtel és parkokkal.

Alábecsült, de karakteres környékek

Akkor költözz ide, ha nincs túl sok pénzed a lakbérre, szereted a soknemzetiségű környéket, nem bánod, ha élettel vannak tele az utcák, olcsón vásárolhatsz, viszont szereted a természetet – magyarra fordítva, ha nincs sok pénzed, cserébe az elvárásaid sem túl nagyok.

Ide tartozik Brigittenau (20. kerület) Fünfhaus (15.), Ottakring (16.), Margareten (5.) és Favoriten (10.).

Favoriten (10. kerület)

A kerület, ahol Lázár János az elhíresült videót készítette a 2018-as parlamenti választás előtt erős riogatási céllal. Kétségtelen, hogy Favoriten nem tartozik Bécs gazdag részei közé, de azért a helyzet messze nem olyan tragikus, ahogyan anno az azóta félreállított kancelláriaminiszter állította.

Munkáskörnyék sok bevándorlóval, cserébe a lakhatás meglehetősen olcsó, de vannak itt szép parkok, a híres Oberlaa Therme és egy meglehetősen színvonala uszoda is, az Amelienbad. Nem beszélve a kenyérgyárból átalakított kiállítótérről, az Ankerbrotfabrikról.

Az is igaz, hogy vannak olyan részei, ahol az ember azért éjszaka sietősebbre fogja a lépteit (mondjuk ilyen minden nagyvárosban előfordul) és az is biztos, hogy a helyiek szerint is akadnak ennél jobb környékek.

A jómódúak kerületei – Hietzing (13.), Döbling (19.), Währing (18.)

Akkor költözz ide, ha szereted a villanegyedeket, a zöldet, az elegáns külvárosokat, a saját kertet – és ha persze van pénzed arra, hogy mindezt meg is engedhesd magadnak.

Hietzing (13. kerület)

Hagyományosan az arisztokraták kedvelt környéke, ahová izmos bankszámla nélkül mostanság sem érdemes elindulni. Ha mást nem, akkor hétvégén érdemes elnézni erre, nem akármilyen dolgokat láthat az ember.

Hietzing falu a városon belül, saját ritmussal. Pénzünk úgysem lesz arra, hogy ide költözzünk, de a Dommayer kávéház, a bruncholó helyek megérnek egy utat.

Az egyedi kerületek – Innere Stadt (1.), Leopoldstadt (2.)

Akkor költözz ide, ha szívesen élvezed egyszerre a parkokat és a bárokat, kávéházakat és piacokat, a történelmi épületeket, mindezt a központban. Ja, és nem zavarnak a turisták és a 2. kerület esetében a menő környékhez relatíve alacsony lakbérek társulnak (persze ez nagyban környékfüggő, mielőtt…).

Innere Stadt (1. kerület) 

A környék tele van turistákkal, ami nem meglepő. Miként az sem, hogy itt aligha fogsz magadnak lakást bérelni, hacsak valami csoda nem történik (nem fog). De mindegy is, mert az egész kerület hemzseg a turistáktól, ahhoz meg kinek van kedve, nem igaz?

Leopoldsdadt (2. kerület)

A Duna túloldalán azért kicsit más a helyzet, a Prater, az Auggarten és rengeteg étterem, indie bolt otthona. Nem kell hozzá olyan borzalmasan vastag pénztárca, hogy a miénk is legyen, ha bírjuk a multikulturális nyüzsgést.

A 2. kerület hagyományosan (jó 300 éve) a bécsi zsidónegyednek is otthont ad, de kedvelik a diákok, művészlelkek, bevándorlók is.

Az egész városra jellemző, hogy aki lakást szeretne bérelni, jól teszi, ha hagy rá bőven időt. Még ha ki is néztük magunknak a környéket, nem árt tudni, hogy komoly türelemre és némi meggyőzőerőre is szükségünk lesz a sikerhez.

Ausztriai albérleti kalandok – lesz happy end?

Share.

About Author

Leave A Reply