Horrorfelújítás Angliában

0

Házat felújítani mindenhol nagy macera, de ha egy 1894-ben épült angol házról van szó, akkor a kihívás sokszoros. Na, ennek vágott neki a Furdancs blog szerzője és egészen elképesztő kalandjai keveredtek belőle

„Ha Angliáról beszélgetünk szerintem mindenkinek elsőre a piros téglás, 1-2 emeletes, kiugró homlokzati ablakkal, szépen sorba sorakozó utcakép ugrik be. A most lakáscélra használt házak túlnyomó része tényleg ezek a „victorian terraced house” névre hallgató ingatlanok, amik nagyrészt a XIX. század végén épültek.

A különbsége már az alapoknál kezdődnek, az angolok gyakorlatilag nem csinálnak lábazatot, vagy legfeljebb harminc centit, de az se látszik.

A magyar háznak csinálnak egy magas lábazatot, azt teljesen betöltik földdel és a vízszigetelés fölé tesznek tíz centi betont a ház teljes alapterületére és ez a fogadószint. Ez fogadja a falazatot.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Az angol háznál ezzel szemben az alapra mindjárt elkezdik felhúzni a dupla falat. Egy külső és egy belső kisméretű téglafalat. Ma már belülre szürke nagyméretű blokktéglát tesznek. A kettő között tíz centi légrés van és a két fal vas távtartókkal helyenként össze van kötve.

A belső fal három sor tégla után abbamarad, és itt jön a legérthetetlenebb rész, mert egy komplett emeleti födémet tesznek a földszintre harminc centivel a föld fölé. Úgynevezett padlófödémet.

A külső falra helyenként szellőzőrácsokat tesznek, amivel kiszellőztetik ezt a harminc centis légrést. A külső fal az alapról van indítva és a legfelső födémig tart, ezért nem látszik lábazat.

A belső falat megszakítják a födémek, de ezek után mennek felfelé az utolsó födémig. A két fal között a tíz centi légrés biztosítja a hőszigetelést. (…) Mint minden háznak a világon, azért itt is a fő ellenség a víz és az van bőven.”

A teljes posztot itt találjátok.

A budapesti utcáról Bristol elitnegyedéig

Share.

About Author

Leave A Reply