Hollandok bizarr WC-ügyei

0

A hollandoknak (mint minden nemzetnek, persze) megvannak a maguk furcsa szokásai. Mást ne mondjunk, például díjazzák a WC-ket. A legszebbnek járó trófea a „Gouden Kraan”. Ez azonban még nem minden, derül ki Vera írásából.

„A Hollandiába való költözésünk után az első időszakban jócskán befordultam. Érthető, eltűntek mellőlem a stabil pontok, úgymint család – szüleim, testvéreim, gyerekeim közül a nagyok. Barátok, munkahely – ezzel a kedves munkatársaim. Nem kedves alig-alig volt. Mondjuk fizetés ugyanígy, de ez egy másik sztori.

Közel másfél évbe telt mire úgy-ahogy magamra találtam és nyitni kezdtem mások felé is, addig az általános iskolába vittem-hoztam a kicsiket, de a kötelező jellegű bevásárláson kívül máshova nem is mentem. Eztán viszont sikerült bejutnom egy nyelvtanfolyamra. A helyszíne egy középiskola.

Lyuk a falban

Itt már legelső nap szó szerint szembe találtam magam egy kínos látvánnyal, mivel a folyosón nézelődve mindenhova bekukkantottam. Ez történt egy olyan ablaknál is, ami üvegezve nem volt – tehát végeredményben csak egy jókora, kb. 30×30-as lyuk a falban -, de az legalább mind a négy belső felületén tükrökkel van körbecsempézve, hogy tuti lásd a „lényeget”, ha akarod, ha nem.

Konkrétan az a férfi WC és a lyukkal szemben vannak a piszoárok. Ugyan félig- meddig el vannak takarva, de engem már az is zavarba hozott amennyit látni lehet – vagy a tudat, hogy ennyire nyilvános, bár csak a lábuk és a testük látszik válltól.

Azóta csak akkor megyek az épület azon felére, ha valóban muszáj – ez egyszer volt másképp, amikor az egyik cuki srácot a tanfolyamon megkértem, hogy ugyan már, épp nincs az épületben szinte senki, bemenne-e, hogy készítsek egy gyors fotót az építészeti- tervezési remekműről az utókornak? Nem kell akcióba lendülni, elég az is, ha csak odaáll.

Így lett szuper (?) fotóm. Azóta sem értem, miért kell ezt így. Ha valaki tiltott dolgot csinálna, az inkább a fülkébe megy be, annak csak van egy ajtaja…(Gerson normál magasságú portugál, a hollandok meg gyakran óriások.)

Sajátságos nyilvános WC

Ezt elmeséltem a holland barátainknak, akik szintén meglepődtek kissé. De azt mondták, hogy Schipholon (a legnagyobb holland reptér) „gendersemleges” mosdók is vannak, nézzek csak körül legközelebb.

Ezt azok (is) tudják használni akik pl. más neműnek érzik magukat, mint a testük és emiatt nem akarnak a nemek szerinti WC-be bemenni. Azóta sajnos nem voltam Schipholon, úgyhogy ezt nem tudtam leellenőrizni. Ehelyett találtam viszont képet régi nyilvános toalettről, Amszterdamban.

Voltam viszont városünnepen, „falusi búcsún”. Ezeken is tudtam meghökkentővel találkozni. Az egy dolog és teljesen mindennapos, hogy kivisznek egy kupac mobil illemhelyet.

Viszont a buli sarkainál kitesznek pár valamit, ami olyasmi formájú, mint egy magas, négy cikkre osztott elfuserált citromfacsaró: totál, teljesen nyitott piszoár. Elöl, a ‘citromfacsaró’ teste a műanyag, abba lehet az uraknak a dolgát végezni miközben hátul semmi takarás.

Azon kívül, hogy amíg nem vették használatba még fogalmam sem volt mi a szösz az, nekem más gondom nincs vele.

A velem levő, ilyen nyilvánosságot és nyitott dolgot még nem tapasztalt magyar úriemberek (gyk: párom és kollégája) inkább nem használták még sör fogyasztása után sem – pedig az állítólag vízhajtó. Azt mondták feszélyezi őket körülöttük a több száz/ több ezer mászkáló ember. 😀

Egyébként a hollandok nem nagyon csinálnak ügyet belőle: ősszel tőlünk nem messze egy srác tartotta a szülinapi buliját. Oda is egy ilyet hoztak, hogy az elázott vendégseregnek ne csak egy illemhelyen kelljen osztoznia. Lazán lerakták az utcán az út mellé, akinek nem tetszik, ne nézze…

Miért is most jut ez eszembe? A képek és „élmények” rég megvannak. Most pedig rátaláltam egy cikkre Hollandia legszebb WC-jéről. Még díjat is adnak érte, ez a Gouden Kraan, azaz Arany Csap.

Helyileg Arnhemben található, ezen belül a Hotel Haarhuis ötödik emeletén a BLOU Rooftop Bárban, üvegpadlóval egy nem használt liftakna felett, 18 méteres magasságban.

A liftaknában különböző fényeffektek világítanak/ villódznak, a helység falát kék márvány díszíti, kezet pedig egy arany (színű) mosdóban lehet mosni.

A díjat annak kezdeményezői – a 123toilet.nl – egyhangúlag ítélték a Blou mosdójának. A szűri indoklása szerint a WC látogatása lélegzetelállító.

Remélhetőleg használat előtt gondolták.”

Ha érdekelnek még hollandiai sztorik, ne hagyd ki Vera blogját!

A legélhetőbb holland városok

Share.

About Author

Leave A Reply