Hollandiai pénzügyeink

0

A fukarság holland nemzeti sport, de nem szégyellik, sőt, büszkék rá. Szóval ha az ember mostanában érkezett Hollandiába (vagy tervezi a költözést) nem árt, ha megismerkedik a rendszerrel. Ebben segít a Hollandokk.

Először is, Hollandiában is szükségünk lesz egy bankszámlára, mely rögtön kétféle célra használható: a betaalrekening, amiről fizetni lehet és a spaarrekening, amin a megtakarítást lehet vezetni.

Az inkomsten jelenti a bevételeket, az uitgaven a kiadásokat, az overschrijvingen pedig az átutalás holland megfelelője. A kamat a rente, a rentepercentage pedig a kamatláb.

A pinpas a bankkártya, a creditcard pedig a hitelkártya, ez utóbbival lehet csúnyán mínuszba kerülni. A klantenkaart a hitelkártya egy olyan formája, amit csak egy meghatározott üzletláncban lehet használni.

Ezeken a kártyákon kívül az évek során egy egész bukszányi vásárlásra csábító pontgyűjtő- és kedvezménykártya kerül majd birtokunkba, és jó eséllyel mindegyikről tudni fogjuk, éppen milyen akcióval „spórolhatunk” a legtöbbet.

A holland hétköznapoknak megvan a maga pénzügyi-kereskedelmi ritmusa: hétfőn nagyon sok bolt zárva van, vagy későn nyit. Csütörtök este viszont a szupermarketek hosszabbított nyitvatartása jellemző, hogy legyen időnk felkészülni a hétvégére.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A szombat sok helyütt piacnap, vasárnap viszont olykor még nagyobb városokban is zárva tartanak a boltok. Esetleg havonta egy vasárnapon mégsem, de az esedékes koopzondagról mindig előre kapunk tájékoztatást.

Magyar látogatóinknak legtöbbször a hétfői zárva tartás és Mastercard korlátozott használata jelenthet gondot. Bankautomatákból persze mindenhol lehet forintszámláról is eurót felvenni, de a készpénzes fizetés néhány helyen már nem lehetséges.

„Geld uit de muur halen” – így mondják a bankautomatából való pénzkivételt, azaz itt szó szerint a „falból veszik ki a pénzt”. Az ATM-ek neve geldadutomaat, vagy a megmosolyogni-való pinautomaat (pinnen = kártáyával fizetni), ritkán hívják bankautomaat-nak is. A bank különben nemcsak a pénzintézet neve, hanem hollandul pad, kanapé és kocsiülés is lehet, ennek története a régmúlt időkre nyúlik vissza.

A bank szó olasz eredetű, az első pénzintézetek is Itáliában jöttek létre, és a középkori olasz városokban a pénzintézeteknek volt egy nyilvános asztala (=padja, ami olaszul banco), itt lehetett fizetni és pénzt felvenni. A hollandban megmaradt tehát a szó mindkét jelentése. (…)

Az online vásárlásnak, bár instant terápiás hatása van, mégsem érdemes bedőlni, bár Hollandiában nagyon felfutott már ez az üzlet, általában egy-két napon belül megkapjuk a megrendelt árut.

Fizetni legtöbbször iDEAL-on keresztül lehet (a PayPal „holland változata”, azaz egy bankok, fizetési szolgáltatók, kereskedők között álló közvetítő), és ha nem vagyunk otthon, akkor a csomagküldő szolgálat legközelebbi leszerződött partnerénél (élelmiszer-üzlet, papírkereskedés, bármi) nyitvatartási időben átvehetők.

Postahivatalok Hollandiában már egyáltalán nincsenek, de a posta levélfeladási helyein (a legközelebbi a postnl.nl honlapon lekérdezhető) legtöbbször csomagot is átvehetünk.”

A teljes posztot (a hollandok biztosítási mániájával kiegészítve) itt találod.

„Utálom, hogy a csapból is a kormány folyik”

Share.

About Author

Leave A Reply