Hollandiában boldogan. Boldogan?

0

Hollandia rendre az élvonalban végez a munka és magánélet egyensúlyát vizsgáló kutatásokban, a holland gyerekek pedig a legboldogabbak a világon. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy minden rendben lenne – hívta fel a figyelmet a Hollandokk.

„Ha előhúzzuk a kellemetlenebb statisztikákat is, akkor úgy tűnik, Hollandiában a burn-outnak előkelő helye van a munkahelyi ártalmak palettáján. A burn-out nem csupán stressz-ártalom, hanem a cinizmus, a kollégák iránti empátia hiánya és a kiüresedettség is szoros velejárói, és mindez sajnos nem gyógyítható egy-két hét nyaralással.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A hollandiai munkavállalók 14%-a szenved tőle, mindez fejenként átlagosan 242 betegszabadsággal jár, és összesen évi 1,8 milliárd euróba kerül ez a „kis szépségpötty” ebben, a különben nagyon is színvonalas munkakultúrájú környezetben. Szóval, ha egy érzéketlen jégcsap a főnököd, akkor nem biztos, hogy „tipikus holland”, hanem lehet, hogy itt az ideje pár hónap szabadságra mennie…

Hollandiában a boldog gyermekkor sem az évekig tartó szoros anyai kötődés következménye. Az Európában kimondottan zsugorinak számító 16 hetes szülési szabadság hamar rákényszeríti a kis kölkök szüleit, hogy heti egy-két napot bölcsibe dugják vagy bébiszitterre bízzák őket, még akkor is, ha mami sírva megy dolgozni, és egész nap a telefonján lóg a bébiőr közvetítését nézegetve.

S hogy segítsük helyén keresni a boldogság kérdését: a boldogság igaziból életbölcsességi, önismereti kérdés, de leginkább ajándék. Vagy van, vagy nincs. A boldogtalanság viszont egészen más, mert tőlünk függ, hogy az előttünk lévő feladatokra hogyan tekintünk, szóval ez az, amin igazán érdemes dolgoznunk.”

A teljes posztot itt találjátok.

Vegetálás avagy raktári munkán Angliában

(Fotó: pixabay.com/alfcermed)

Share.

About Author

Leave A Reply