Tippek kezdő hollandiai vállalkozóknak

0

A Brexit óta Hollandia népszerűsége érezhetően megnőtt a határátkelő magyarok körében, ami már csak azért sem csoda, mert (legalábbis a kezdetekkor) egész jól ellehet boldogulni angolul is. Mi a helyzet, ha valaki nem munkavállalónak menne oda dolgozni, hanem saját vállalkozást indítana? Ebben segít a Hollandokk oldal pár tanáccsal.

„Aki a tanulmányait nem túl piacképes területen végezte, és kedvet sem érez például a PHP programozás megtanulásához, az a szíve mélyén érezze magát továbbra is ugyanolyan értékes munkaerőnek, mint bárki más, de el kell fogadnia, hogy szinte mindig csak a nyelvtudásával arányos szintű elismerésre, megbecsülésre számíthat.

Ez a friss határátkelőknek tényleg olyan érzést kölcsönöz, mintha két életük lenne, és most a másodikat teljesen elölről kellene elkezdeniük… A nyelvtanulás tehát alap, ezúttal azonban az érvényesülés egyéb aspektusaival foglalkozunk.

A teljes kilátástalanság, csapdahelyzet, áttörhetetlen fal és üvegplafon-érzés helyett kihasználhatjuk Hollandia vállalkozóbarát oldalát, gondolkodhatunk projektekben, lehetünk szabadúszók, dolgozhatunk online, és persze saját üzletet is bátran nyithatunk.

A nyitott szemlélet, a tanulás, a tájékozódás, a befektetett idő ezeken a területeken is jó eséllyel fog megtérülni. Ingyenes tájékoztató napokból, szakmai segítségnyújtásból szerencsére bőven van választék.

A Holland Expat Center South Eindhovenben idén számos pénzügyi, vállalkozói programot szervezett. Májusban például a kereskedelmi kamara, a Startups Foundation és a Rabobank részvételével egy remek tájékoztató napot tartottak kezdő vállalkozók számára.

A kereskedelmi kamara (Kamer van Koophandel, más néven Chamber of Commerce) lényegében minden vállalkozáshoz szakmai támogatást nyújt, és ösztönzi a mind további sikeres működést.

Jó hír, hogy a cégalapítás számlanyitással együtt 48 órán belül meg is van, üzleti tervet pedig csak hitelfelvételhez kell készíteni. Kezdésként az egyéni vállalkozói forma – zzp – is elég lehet.

A szigorú munkaügyi szabályok miatt a szakemberek a Kft. (hollandul BV) formát ajánlják, ha alkalmazottaink is vannak, mivel egy hosszabb betegszabadságra kerülő alkalmazott különben könnyen be tudna dönteni akár egy jól menő családi vállalkozást is.

Ez azért különösen sarkalatos kérdés, mert az egyéni vállalkozók ugyanakkor rendkívül kedvezően adóznak Hollandiában (is). Aki kimondottan Eindhovenben gondolkodik, annak a Brainport nagyon sokat jelenthet a kapcsolatok, lehetőségek feltérképezésében.

A Kamer van Koophandel irodái számos holland nagyvárosban elérhetők, előzetes időpont-egyeztetéssel bármikor felkereshetők, de rendszeresen szerveznek előadásokat, workshopokat is többek között vállalkozáskezdéshez, üzleti tervkészítéshez, fenntartható vállalkozás kialakításához is.”

Akit tehát érdekel egy hollandiai vállalkozás beindítása, az olvassa el az eredeti posztot, annál is inkább, mert tele van hasznos linkekkel.

Share.

About Author

Leave A Reply