Hollandia és a kórházi szülés

0

Hollandia úgy él a köztudatban, mint az otthonszülés egyik központja, persze ennek ellenére sokan adnak életet kórházban. Például a Holland Waffel blog szerzője is, aki megosztotta tapasztalatait.

„Egy jól megtervezett császárt beszéltünk meg még annak idején a dokival, ami december 22-ére lett kitűzve. Jómagam azt hittem, hogy korábbra fognak időpontot adni, de úgy tűnik, hogy itt addig húzzák a szülést, ameddig lehet, amiben végülis van ráció. (…)

Volt továbbá az előtte való héten egy császáros felkészítés is, ahol bemutatták és elmesélték, hogy pontosan hogyan is fog zajlani az egész beavatkozás. „Gentle c section” – nek hívják, ugyanis az apa végig bent lehet, már a spinális érzéstelenítő beadásakor is, nem egy zöld függönnyel választják el a műtéti területet, hanem egy átlátszó fóliával, úgyhogy akár te is nyomon követheted, ahogy születik a baba. (…)

Előző héten az anesztessel is volt egy konzultáció, ami előtt ki kellett tölteni egy hosszú kérdőívet, valamint az anesztes mellett egy gyógyszerésszel is kellett beszélni, hogy milyen gyógyszereket szedek. Mivel semmilyet, ezért ez a beszélgetés elég gyors volt. 🙂 (…)

Ez volt a terv, hogy szép kényelmesen, nyugiban besétálok, kiveszik a babát és kész. Ja, és N. nem lesz bent, mert ez mégiscsak egy műtét, ő is rosszul van a vértől, meg én sem éreztem azt, hogy kell még valaki, aki ott „lábatlankodik”.

Ezt amúgy többször megkérdezték, hogy biztos nem akarom-e, hogy bent legyen, majd miután többször megerősítettem, azt mondták, hogy nem baj, úgyis ott lesz a szülésznő is, akkor majd ő addig szóval tart. (…)

Az anesztes mindent folyamatosan mondott, hogy mit csinál éppen, az egy másik dolog, hogy semmit nem hallottam, annyira koncentráltam, nehogy jöjjön egy fájás. Onnantól fogva már minden könnyen ment, legalábbis a részemről, mert nekem csak feküdni kellett; 9 perc alatt kikapták a babát.

Elvitték megvizsgálni, utána egy pillanatra odaadták a karomba, de mivel a műtőben hideg volt, ezért egy inkubátorban letolták a szobába, N. pedig ment vele. Lent persze már áttették a kiságyába. Miután végeztek, szépen áttettek az ágyamra, és visszatoltak a szobába, ahol N., és a baba már vártak, és megkezdődött a 48 órás kórházi bent tartózkodásom.

Szoba

A kórháznak vannak egyágyas szobái és többágyasak is. Ezeket úgy töltik fel, hogy előbb az egyágyasakat, és ha nincs hely, akkor jön a többi. Nekem szerencsém volt, mert jutott egy ágyas szoba, amihez tágas külön fürdő, WC jár, illetve egy pótágy, ahol N. is tud aludni. És persze a baba is velem lehet 24 órában, van neki egy kis átlátszó gurulós ágyacskája.

A szoba részét képezi egy tágas pelenkázóasztal, illetve minden fogyóeszköz, pelenka, popsitörlő, egészségügyi betét a rendelkezésünkre állt.

Császár utáni protokoll

A spinálist vékony tűvel adták, tehát a fejemet nyugodtan mozgathattam a műtét alatt is már, és ahogy kiment belőlem a zsibbadás, már fel is ülhettem, de az ágyból nem lehetett kiszállni 24 órán keresztül. (…)

Nővérek

Mindent elvégeztek helyetted. A pelenkázást, öltöztetést, ha fáradt voltál, a gyerek etetését, segítettek a szoptatásban, ha kellett (nekem kellett, és itt mondjuk, ha őszinte akarok lenni, akkor volt 1-2 igen erőszakos nővér, akik a keményvonalas szoptatást képviselték, de a többség nagyon rendesen állt a témához).

Persze, amikor én vagy N. is szerettünk volna részt venni a baba ellátásában, akkor annak sem volt semmi akadálya, mindent szépen elmagyaráztak, mit hogy kell csinálni.

Kaja

Ahogy betoltak a szobába, kb. hajnali 3-kor már kérdezték is, hogy szeretnék-e valamit enni. Mivel egyáltalán nem voltam éhes, nem kértem semmit, de azért hoztak egy tipikus holland ételt, amit a babák születésekor esznek a hollandok.

Egyébként adtak reggelit, ebédet, vacsorát; sőt reggelit a bent alvó apukák is kapnak. Reggelire, ebédre különböző kenyerek vaj és feltét van (a feltétet ki lehet választani egy listából, sonka, sajt, lekvár…stb), vacsorára pedig meleg étel, szintén lehet választani: hal, csirke, disznó, a köretek közül pedig 2 féle zöldköret és 2 féle szénhidrátos  köret (pl. krumpli vagy tészta) közül.

Desszertnek pedig valami pudingfélét kaptam. Én mind a kétszer halat választottam, és teljesen ehető és finom volt, nagyon meg voltam elégedve.

Fürdetés

Itt nem fürdetnek. A megszületett babán ott van a magzatmáz, amit nem is mosnak le, hagyják, hogy felszívódjon. Amúgy, ha kéred, akkor megfürdetik, de nem javasolják, úgyhogy mi az első fürdetést otthon a maternity nurse-el oldottuk meg, aki egyébként szintén csak úgy meglötykölte vízzel, szóval azt sem mondanám igazán fürdetésnek. 🙂

Összességében azt kell mondjam, hogy nem voltam még ilyen jó kórházban, de persze nagyon jó volt eljönni végre, és igazán örültem, hogy csak 2 napot kellett bent töltenem.”

A teljes posztot képekkel itt találod.

Share.

About Author

Leave A Reply