Hollandia előnyei és hátrányai

0

Sok magyar határátkelő számára jelent lehetséges alternatívát Hollandia a Brexit után (közben vagy bárhol is tartsunk éppen most), nekem is van olyan ismerősöm, akinek a munkahelyét éppen Londonból helyezték át Amszterdamba, de egyébként is az a mondás, hogy az Egyesült Királyság helyett (vagy éppen onnan távozva) népszerű célpont lett Hollandia. Nézzük hát meg, mi szól Emma szerint az ország mellett és mi ellene!

Előnyök

Földrajzi elhelyezkedés

Hollandia kifejezetten kis ország, nagyjából 3 óra alatt el lehet jutni egyik végéből a másikba, ami egyrészt jó, mert könnyen és gyorsan bejárható, akár vonattal is bebarangolhatjuk.

Az utazás abból a szempontból ráadásul olcsó is, hogy mivel Belgium és Németország között helyezkedik el, bőven lehet válogatni a kellemes áron kínált lehetőségek között. (Nem utolsósorban közelebb is van, mint az Egyesült Királyság.)

Színvonalas oktatás

A holland oktatást kifejezetten jó színvonalúnak tartják, nemzetközi összehasonlításban is magas a felsőfokú végzettséget szerzők aránya. Ami ennél fontosabb, hogy nagy a választék a nemzetközi iskolákból, ha valaki esetleg nem szeretné holland suliba adni a gyerekét.

Persze miért ne szeretné, ha már egyszer jó az oktatási rendszer, ráadásul a gyerek hollandul és angolul is garantáltan jól megtanul. Merthogy…

Nagyon jól beszélnek angolul

Nem kezdeném el ecsetelni (megtettük már sokszor), milyen jól beszélnek a hollandok angolul, ez az ország egyik kétségtelenül nagy előnye egy akár Magyarországról, pláne Nagy-Britanniából érkező határátkelő számára.

Az emberek többsége legalább társalgási szinten bírja a nyelvet, azaz szinte mindig lesz, aki szükség esetén kisegítsen.

Ami ugyanakkor nehézséget is jelenthet, hiszen az ember nehezebben veszi rá magát arra, hogy megtanuljon hollandul. Ráadásul hiába próbálnánk gyakorolni, ha puszta jószándékból átváltanak angolra, mert úgy mindenkinek könnyebb…

Kerékpáros kultúra

Ha Hollandia, akkor kerékpár – ez akkora közhely, hogy igaz. Esőben, napsütésben előszeretettel bringáznak, ami egészséges, környezetbarát és még ingyen is van.

Vigyáznak is a kerékpárosokra, a legtöbb helyen külön sávjuk van, a gyerekek is bátran tekernek, szóval aki ide költözik, számítson rá, hogy elég gyorsan ő is bringán találhatja magát…

Azért akadnak gondok is, akadnak, akik nem viselnek bukósisakot, és baleset esetén általában az autós lesz a felelős.

Egészségügy

Sok posztban volt már szó a holland egészségügyről, most röviden csak annyit, hogy hacsak az embernek nincs valamilyen speciális betegsége, akkor nem fog beleroppanni a költségekbe, a tb jó részét fedezi az ellátásnak.

Azt érdemes figyelembe venni (elég sokan lepődtek meg ezen Magyarországhoz szokva), hogy a holland orvosok másként állnak a betegségekhez. Nem írnak fel egyből egy csomó gyógyszert, próbálják anélkül megoldani.

Megspórolhatjuk a személyes találkozót is, elterjedt módszer az online konzultáció, a rendszeresen szedett gyógyszert simán felírják, csak be kell menni érte a patikába.

Hátrányok

Magas adók

A közszolgáltatásoknak persze ára van, méghozzá a szó szoros értelmében. A holland adók európai mércével mérve a magasabbak közé számítanak, ami megemeli sok élelmiszer és elektronikai cikk árát is (mondjuk a némethez hasonlítva).

Ami nem jelenti azt, hogy ha az ember megtalálja a neki megfelelő üzleteket, akkor ne tudna jó áron vásárolni. Persze a fizetések is elég jók, szóval a helyzet azért nem vészes, de nem árt felkészülni.

Közlekedés

Autót tartani Hollandiában befektetés. Eleve magas a vételár, a tankolás, a javítás, a biztosítás. A cél, hogy az embereket megpróbálják átterelni az inkább környezetbarát megoldások felé, más kérdés, mekkora sikerrel, hiszen soha ennyi embernek nem volt még autója Hollandiában (sem).

Ha már közlekedés, mivel sok ember él viszonylag kis helyen, a dugó finoman fogalmazva sem ismeretlen jelenség. Ami meglepő, az általában hatékony és jó vonatközlekedésben is előfordulnak váratlan késések, akinek pedig kerékpárja van, jól teszi, ha leláncolja.

Lakhatás

Ha az előbb a „sok ember kis helyen” problémát említettem a közlekedés esetében, akkor fokozottan igaz ez a lakhatásra. Az országot választók készüljenek fel arra, hogy nem kis kihívás lesz megfelelő lakást találniuk és bérelniük.

Érdemes jóval előre tájékozódni és még akkor sincs semmi garancia arra, hogy meg is találjuk – na, nem álmaink otthonát, de egy megfelelő színvonalú és árú ingatlant. Fokozottan igaz ez Amszterdamra.

Aki holland egyetemre készül, jó, ha tudja, egy dolog bekerülni az intézménybe, legalább akkora, ha nem nagyobb kihívás megfelelő szállást találni. Akadnak rém (de igaz) történetek hetekig sátorban élő egyetemistákról és olyan is előfordult már, hogy valakinek azért kellett szemesztert halasztania, mert egyszerűen nem tudta megoldani a lakhatást.

Ráadásul a problémák nem érnek véget akkor sem, ha találunk megfelelő ingatlant, ugyanis Hollandiában jellemzően bútorozottan, bútorozatlanul vagy teljesen üresen hirdetnek lakást.

Utóbbi sokkal rosszabb, mint amilyennek hangzik, mert ugyan viszonylag kedvező az ára, viszont gyakorlatilag tényleg teljesen üres, azaz mindent nekünk kell beszerezni.

A hollandok félreértése

A hollandok nem az udvariaskodás világbajnokai, minden további nélkül megmondják, mit gondolnak, ami még magyarként is furcsa lehet, pláne az, ha valaki Nagy-Britanniában töltött évek után érkezik.

Ez a keresetlenség könnyen érthető durvaságnak is, pedig nem az, egyszerűen nem maszatolják el a dolgokat, zászlajuk a világos, egyenes beszéd, amihez azért őszintén szólva hozzá kell szokni.

A szolgáltatóipar

Talán meglepő lehet, de a különböző szolgáltatások terén is jelen van egyrészt a fent említett egyenesség, ami néha már a durvaság határán billeghet külföldiként, ráadásul ha az embernek valami gondja akad, azt sem egyszerű elintézni. Szóval türelem…

Emma eredeti írása itt jelent meg, innen egészítettem ki.

A dániai élet öt előnye és öt hátránya

(Fotó: pixabay.com/neshom)

Share.

About Author

Leave A Reply