Hollandia behavazva

0

Európa több országában is kemény hidegek és egész nagy havak örvendeztették meg az embereket  – vagy éppen pont nem, attól függően, ki hogy áll hozzá. Zita posztjából mindenesetre kiderül, hogyan fogadták a hollandok a havazást.

„Hóesésben

Ártatlan lesz egy
percre a világ, friss hó
mossa szennyesét. (Hreblay Mária)

Ha hó, akkor Hollandia úszik a boldogságban. Az idén kaptunk a télből. Legutóbb 2018-ban volt hasonló, bár vírusmentes telünk. Előtte meg nem láttunk telet itt. Akkor sem, amikor Magyarországon át kellett ülni más kocsijába, na, akkor is pont Amszterdamban voltunk…

Megjegyezném, hogy ezeket a fránya hollandokat most sem érte sem váratlanul, sem készületlenül a zord időjárás, még úgy sem, hogy háromévente éri őket utol. A kedvenc fotóm: Amsterdam hó alatt, hó fölött (International Locals Amsterdam)

Tetőfelújítás éjfélig

Vegyük például az „ismerőseim” tetőfelújításán dolgozó brigádot. Tél közepén is dolgoznak, valószínűleg van is folyamatosan munkájuk.

Történt, hogy leszedték a tetőről a régi cserepeket, s az újak felrakásával nem nagyon haladtak, de jött az előrejelzés mindenféle hóról, szélről, ítéletidőről, ennek megfelelően utolsó éjjel reflektornál, éjfélig a tetőn voltak. Készen is lettek.

Bár a kúpcserepek, meg a szélek nem lettek lerögzítve, a Mikulás által is életveszélyesnek ítélt kémény lebontása sem fért már bele. Végül mégsem vitte le a természet az új tetőt.

Lehet, hogy ők tudták, ennyi elég lesz, de azt is tudták, hogy még az utolsó éjjel legalább eddig el kell jutni. Kijárási tilalom idején… Persze az csak az utcán levést tiltja, a tetőn tartózkodást nem… Azontúl meglehet, jól imádkoztak… És felkészültek…

Vörös riasztás

A hó mennyiségét nehéz lenne megtippelni, néhol 20-30 centiről is beszéltek, bár a 60 km/órás szél ide-oda fújta, dűnéket épített az ajtók elé, az utakra, s mindent lefújt a háztetőkről. A zöld mezők fehérre váltottak, s mert mindezt mínusz 7, 4 fokok kísérték, a kanálisok is befagytak.

Volt minden: vörös riasztás, leállt a tömegközlekedés, vonat, villamos, busz, metró egyaránt pár napra. Kiszórtak már előző napon néhány tonna sót az utakra, mennyire segített, vagy mennyire fújta le a gonosz szél, ki tudja. Nyilván a só nem segít csak max -4 fokig. Előkerültek a tolólapok is, szép számban. Nem mondták, hogy készületlenül érte az országot a természet.

Valójában a korona miatt úgyis kijárási tilalom van, amit meg is hosszabbítottak, valamint a kisiskolásokat mégsem engedték vissza a héten az iskolákba. Más intézkedés nem is volt. Baleset az volt ellenben sok.

Jég nincs, korcsolyázás lesz

Az amszterdami polgármester előkészületeket tett a korcsolyázásra a kanálisokon. Ilyenkor a zsilipeket lezárják, s az állóvíz, mint tudjuk, hamarabb befagy. A hajóforgalom az összes csatornán szünetel. Magyarázat: szüksége van az amszterdamiaknak több közösségi térre, sportolásra, szórakozásra.

Bepunnyadtunk otthon. Ezért fokozottan indokolt a csatornák korcsolyapályává változtatása. A hír olyannyira megérintette az embereket, hogy ellepték a korcsolyaélezőket a városban, akik napi 150 korit éleznek újra, interneten kell bejelentkezni időpontra. Megjegyzem, jég még nincs, csak majd lesz, de ebben is előrelátóan gondolkodnak.

Rendőrökkel hógolyózó fiatalok

Amúgy persze, ha ritka téli mókázásról van szó, a hollandok kitesznek magukért. Gondoljunk csak az újévi csobbanásra a tengerparti strandokon. Vagy most a jeges kanálisban.

Már az első havas estén a fiatalok hógolyóztak a rendőrökkel a Dam téren, a királyi palota előtt. Nem kell semmi rosszra gondolni, barátságos játék volt. Ha már hó, akadtak, akik előkapták a síléceket és végigsíeltek a friss havon a Damrakon.

A szánkók is előkerültek, és a kanálisok melletti szűk utcákon autók után kötött szánkókon gyerekek utaztak mindenfelé. Természetesen a szánhúzó kutyákat is láttunk. Persze akadtak az utcán csak egyszerűen hangos zenére hótáncoló embercsoportok a még mindig szigorúan másfélméteres társadalomban. Ez a videó azonban mindet visz, mert annyira holland…

És tényleg… számtalan szabályt átléptek, főként közlekedésit, de látjuk másokat is, ami senkit nem érdekelt, fel sem merül, hogy egy embert is megbüntetnének ilyesmiért. Sőt fenti történésekről tudósít a királyi tv is. Végre nem a vírustól és politikától hangos. Kell egy kis szusszanás mindenkinek, kis szórakozás, vidámság, mosoly. Ezt errefelé értik.

Vannak-e gyökerek? Bizony vannak. A télimádat igazán szép darabja, Hendrik Avercamp: Téli tájkép jeges mulatságokkal 1608 (Amsterdam, Rijksmuseum)

Legalább olyan vidám, mint a mi videóink. Pont olyan mozgalmas, örömteli, játékos, 413 évvel ezelőttről.

Tipikus aprólékos németalföldi festmény, megér egy nagyítást. S legalább annyi információt közöl, mint a mi tv-híradóink. A befagyott kanálison jönnek-mennek az emberek, a gyerekek korcsolyáznak, jéghokiznak, a felnőttek körülállják őket.

Egyesek lovasszánon közlekednek, mások egy vitorlást igyekeznek kimenteni a jég fogságából, pakolnak le a hajókról. A fehér téli táj elengedhetetlen kellékei: a varjak is beköltöztek a városba.

Végül egy kedves téli felvétel Amszterdamról 1965-ből. Szeretem az ilyen filmeket… még nem is videókat. Mindig felfedezek rajtuk valami fontosat a gyerekkoromból.

Például, hogy a velem egykorú holland gyerekeknek is volt téli patentos gumicsizmájuk, amit a rendes cipő tetejére adtak ránk, hogy a hóban ne ázzon át a bőrcipőnk. Ők is kézzel kötött sapkát, kesztyűt, sálat hordtak. Ugyanúgy örültek a télnek, mint a mai gyerekek.

Na és azok az autók!!! Citroen kacsa, VW bogár, Mercédesz, meg kocka Opelek, a nekünk akkor „nyugati autók”. Mondjuk az E9-es már akkor is autópálya volt, igaz, még csak 2×2 sávval.

Na és azok a kocka-buszok, a Centraal Station, a vonatok, és Schiphol korhű repülői!!! Az Oud Amsterdam Facebook oldalon érdemes böngészni az ilyen gyöngyszemek között… 56 éves nosztalgia.

Száz ujjú kabát

a havas fán, idén is
fehér a divat.
(Csaba Farkas)

Ha szívesen olvasnál még Hollandiáról, ne hagyd ki Zita blogját!

Amikor Isztambult elárasztja a hó

Share.

About Author

Leave A Reply