Holland módszerek a klímaváltozás ellen

0

Noha a Covid-19 nagyjából mostanában minden mást elsöpör, a klímaváltozás kérdése ettől még ugyanolyan égető, mint mondjuk egy évvel ezelőtt volt. Vajon Hollandiában hogyan próbálnak meg tenni ellene?

A hollandoknál tavaly 40,7 fok volt a rekord, idén jött egy 18 napos hőhullám, aztán minden idők legmelegebb éjszakája. Sőt, a vizek országában vízhiány lépett fel a Hollandokk szerint. A klímaváltozás elleni harc persze globális összefogást kíván, azért helyileg is sokat lehet tenni, enyhíteni a környezeti károkat.

„Közismert, hogy a nagy épületekkel teli és lebetonozott városok melegebbek, mint a zöldövezetek. Ezért, ahol lehet, javasolt a letérkövezett területek helyett növényeket, fákat telepíteni, melyek csökkentik a nyári forróságot.

A beton ráadásul nem nyeli el a vizet, így a helyette telepített növényzet segítségével az egyre gyakrabban lezúduló csapadék nem teszi próbára a csatornarendszert, illetve kevesebb kárt okoz.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ennek fontosságát felismerve állt össze több önkormányzat – jelenleg 140, az összesen 350 hollandiai gemeentéből –, hogy egy alapítvány létrehozásán keresztül felmérjék, hogy konkrétan milyen a „lebetonozási lefedettség” a településeken és az információ birtokában kizöldítsék azokat a lehetséges pontokon.

Arnhemben már kicsit előrébb is járnak. A város 10 éves fejlesztési terve alapján a leaszfaltozott területek legalább 10 százalékán füvet, fákat és egyéb növényeket telepítenek, illetve kisebb tavakat is létrehoznak, hogy elviselhetőbbé tegyék a hőhullámokat.

Még egy hőséget növelő tényezőre figyeltek fel a holland szakemberek: a meleg nyári napokon a műfüves pályák 60 fok körüli hőmérsékletre is felhevülhetnek, ezáltal még jobban melegítve környezetüket… Talán mondani sem kell, egy 60 fokos pályán a sportolás is lehetetlen.

Egy pilot projekt keretében az egyik pálya alatt összegyűjtötték az esővizet, mely a forró napokon elpárologva gyakorlatilag egy füves pálya hőmérsékletével megegyező mértékre hűtötte le a területet. Ne kicsinyeljük le ezt az eredményt abban az országban, ahol műfüves focipályából 1800 darab található…

A forró, nyári napok után lezúduló eső okozta rombolásról egyre gyakrabban szólnak a hírek. A hirtelen leeső – sokszor több havi mennyiségnek megfelelő – csapadékot ráadásul nem is tudják hasznosítani a növények, így az a szárazságra sem jelent enyhítést, illetve ahogy említettük, a csatornarendszert is alaposan próbára teszi.

Kézenfekvő, hogy ezt az egyébként elfolyó vizet valahogy felfogják és tárolják. Például körforgalmak alatt kialakított gyűjtőmedencékben, vagy olyan víz tárolására alkalmas városi területeken, ami száraz időkben játszótérként, vagy például gördeszkapályaként funkcionál.”

További holland módszereket az eredeti posztban találsz.

A magyarok és a klímahelyzet

Share.

About Author

Leave A Reply