Hol vehetsz a legkönnyebben lakást?

2

Az egyik leggyakoribb vitatéma a határátkelés kapcsán, hogy hol mennyit kell dolgozni azért, hogy valakinek saját ingatlana lehessen. Nos, a Deloitte legfrissebb felmérése (melyet a Portfolio ismertetett) sok kérdőjelet kiegyenesít.

Tavaly Magyarországon átlagosan 960 euró volt négyzetméterenként az új lakások ára, ami háromnegyede a cseh (1200 euró) és 85 százaléka a lengyel (1100 euró) áraknak.

Ennél azért sokkal érdekesebb az az adat, hogy mennyit kell dolgoznunk egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához (még ha ez nem is olyan könnyen összehasonlítható). Ehhez Csehországban átlagosan 7,1 évet, Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 évet kell dolgozni.

Persze minket a régiónál jobban érdekelnek a nyugati adatok, mivel a Deloitte lakáspiaci tanulmánya 17 európai országra terjed ki. Nézzük, hány év kell pár országban ahhoz, hogy saját lakást vehessünk:

A legjobb dolgunk Belgiumban van, ahol már 3,2 évnyi bruttó átlagkeresetből megvehetjük az ingatlant. Németországban ugyanez az érték 3,3 év, ellenben a magyarok egyik kedvenc célországának számító Egyesült Királyságban egészen durva 10 év szükséges hozzá, azaz rosszabb a helyzet, mint Magyarországon.

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. a többséget inkább az érdekelheti, hogy mennyi időbe telik svájcban (vagy egyéb külföldeken) egy magyar lakás árát összegründolni. 7 hónap? 🙂

  2. “A legjobb dolgunk Belgiumban van, ahol már 3,2 évnyi bruttó átlagkeresetből megvehetjük az ingatlant.” Na ja. A no go zonaban egy komfort nelkuli 20 nm-t. Azt Budapesten is megvehetjuk a 3,2 eves atlag bruttokeresetbol…

Leave A Reply