Hol lenne Magyarország a határátkelők pénze nélkül?

0

Eltérő összegek jelennek meg általában arról, mennyi pénzt utalnak (vagy hoznak…) haza a külföldön élő magyarok, ám az biztos, hogy a magyar gazdaság megérezné a hiányt – derült ki egy szakmai beszélgetésen.

A magyar gazdaság legfőbb jellemzője, hogy külső forrásokból működik – mondta az Új Egyenlőség magazin és a Friedrich Ebert Stiftung által szervezett beszélgetésen Pogátsa Zoltán.

A közgazdász szerint a külső források közül az egyik az Európai Uniótól érkező kifizetések, melyek az utóbbi években a magyar GDP 6-7 százalékát tették ki.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A másik ilyen hozzájárulást a külföldön élő magyarok hazautalásai jelentik, ezek a Világbank számításai szerint 3-3,5 százalékot adnak hozzá a bruttó nemzeti össztermékhez.

Ez így együtt már nagyjából 10 százalék, „ha ezek nem lennének, elenyésző vagy nulla közeli lenne a gazdasági növekedés” – hívta fel a figyelmet a 444.hu összefoglalója szerint a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Pogátsa Zoltán szerint mindez nem új dolog, olyannyira, hogy már a szocializmusban és a rendszerváltás után is rengeteg pénz jött külföldről.

Az Eurostat tavalyi jelentése szerint 854 millió eurót (azaz több mint 270 milliárd forintot) utaltak haza a tartósan külföldön élő magyarok. (Ebben ugye nincsenek benne például az Ausztriába, Németországba ingázók.) Emellett 99 millió eurónyi kifelé irányuló pénzmozgás is szerepel, azaz az egyenleg 755 millió euró.

Hatalmas összeget utaltak haza tavaly a magyar határátkelők

Share.

About Author

Leave A Reply