Hol a legveszélyesebb a világon fiatalnak lenni?

0

Egyre nagyobb a szakadék a fejlett és a fejlődő világ között a fiatalok halálozási számait tekintve is, hiszen míg például Sierra Leonéban 100 ezer fiatalra 671 haláleset jut, addig a világátlag 149, de az Európai Unióban átlagosan ez a szám 40-50 környékén van. Hol a legrosszabb a helyzet és hol áll Magyarország?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai hatalmas eltéréseket mutatnak, melyek legfőbb oka elsősorban az közlekedési balesetek száma, az erőszak, a (nem ritkán megelőzhető) járványok és sok helyen a kábítószerhasználat.

A brit Guardian elemzése szerint a legbiztonságosabb ország Ciprus, ahol 100 ezer fiatalra 21 haláleset jut, míg Dánia hatalmasat lépett előre, hiszen a skandináv országban az ezredforduló és 2015 között felére csökkent a fiatalokat (azaz a 15-29 éveseket) érintő haláleset száma.

A legrosszabb a helyzet Sierra Leonéban, ahol 100 ezer fiatalból 671 nem éri meg a 30. születésnapját, ehhez képest még a borzalmas helyzetben lévő Szíriában is nagyobb eséllyel indulnak (579).

Válogass közel 1000 külföldi álláslehetőség közül a Határátkelőn!

Ami a magyarokat illeti, a 39 halálesettel nagyjából az uniós átlagot hozzuk, ott állunk Szerbia, Horvátország és Bosznia (mind 40) után, de Ausztrália, Szlovénia, Ausztria, Franciaország, Norvégia, Portugália előtt.

Az elemzés szerint az amerikai fiatalok hatszor akkora eséllyel lesznek gyilkosság áldozatai, mint brit kortársaik, és háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy közúti balesetben veszítsék életüket, és öngyilkosságot is kétszer annyian követnek el – hasonló az arány a kábítószer-túladagolás esetében.

Összességében világszerte kedvezőbb a kép most, mint az ezredfordulón, hiszen a fiatalok halálozási aránya 21 százalékkal csökkent azóta, különösen nagy mértékben esett a HIV-hez kapcsolódó halálozások száma.

Ezzel együtt a szakadék tovább mélyült a fejlett és a fejlődő országok között, elsősorban azért, mert előbbiekben sokkal lendületesebb a fejlődés, míg utóbbiak lassabban követik a kedvező tendenciát.

(Fotó: The Sierra Leone Telegraph)

Share.

About Author

Leave A Reply