Hogyan jussunk ki Svájcba?

0

Ez a poszt kifejezetten hasznos lesz azoknak, akik ápolóként szeretnének munkát vállalni Svájcban, de szerintem másoknak sem lesz érdektelen. Kétségtelen ugyan, hogy egy nagyon keresett szakmáról van szó, de az elintézendők listája és a tény, hogy azért nem kevés pénzt rá kell áldozni az engedélyek beszerzésére és a letelepedésre, másoknak is elgondolkodtató lehet.

„Svájcról szeretnék nektek írni, azon belül is egy szűk réteg, a diplomás ápolók elhelyezkedési lehetőségeiről. Célom, hogy más ne járja végig azt az utat, amit én végigjártam, mert ha nem élne rokonom ebben az országban, akkor bizony igen hamar mehettem volna haza, ugyanis anyagilag hatalmas befektetést jelent az itteni elhelyezkedés, még lakbér és ellátás fizetése nélkül is.

Az elején szeretném leszögezni, hogy diplomás ápolóként nagyon könnyű Svájcban munkát szerezni, így tehát érdemes megpróbálni. Én a soha nem használt német nyelvtudásommal (B2 szintű nyelvvizsgával) három munkahely közül választhattam és volt köztük magánklinika is.

Mindezt összesen 6 elküldött önéletrajzzal, a küldéstől számított három héten belül (beleértve, hogy eközben mindenhol túlestem az interjún és a próbanapon).

Nos, akkor kezdjük az elején! A diploma (bár az újabbak mellé már Europass is jár) itt nem érvényes, el kell ismertetni a svájci Vöröskereszttel (SRK). Ezt jobb otthonról elintézni, mert az ingyenes elővizsgálat (amivel már lehet munkát keresni és találni) 2 hónapig tart, utána 500 CHF befizetését követően újabb három hónapot kell várni az elismertetésére.

Mindezek előtt még az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól is be kell szerezni egy (ha jól emlékszem) 22 000 forintba kerülő papírt, aminek 1-2 hónap az átfutási ideje. Az SRK igénylőlapján minden szükséges papír fel van sorolva, melyeket le is kell majd fordíttatni (németre, franciára, olaszra, vagy angolra).

Ezután lehet elkezdeni a pályázatok küldözgetését. Ehhez össze kell állítani egy dossziét, aminek az első lapja egy motivációs levél, utána jön az önéletrajz, majd bizonyítványok, és végül az ajánlólevelek.

Én svájci címmel küldtem el őket, de szerintem ebben a szakmában magyar címmel is lehet esély, ha valaki a motivációs levélbe beleírja, hogy szívesen kiutazik egy interjúra és próbanapra.

Ha megvan a megálmodott munkahely, jön a tartózkodási engedély intézése. Ehhez a munkahelyen kívül egy svájci lakcímre is szükség van. Én lakást is nagyon hamar találtam, mert először WG-ben (közös albérletben) szerettem volna élni. Saját lakást szerezni sokkal nehezebb lehet.

A lakcímet a helyi önkormányzatnál (Gemeinde) be kell jelenteni, ha a munkahely nem intézi el a tartózkodási engedély igénylését, akkor itt a bejelentkezéssel együtt el is indíthatjuk minden további nélkül. Természetesen ez, illetve maga a lakcímbejelentés is pénzbe kerül.

Svájcban az embernek kötelező egészségbiztosítást kötni. Ha van munkahely, akkor balesetre kötnek ők, így anélkül lehet ezt igényelni. Ezen a linken lehet megnézni, hogy ez mennyibe kerülne a különböző biztosítóknál, illetve itt lehetőség van ajánlatkérésre is.

Nyitni kell egy bankszámlát is, de ez már nagyon egyszerűen megy (feltéve, hogy nem hoz össze a sors egy olyan bankkal, ahol csak órás tanácsadás után kötnek veled szerződést – bár tény, hogy ez nagyon ügyfélbarát gondolat).

Tudom, kevés ember számára lesz hasznos ez az írás, és csak remélni tudom, hogy a többieket sem untattam – ha mégis, elnézést! 🙂

Végezetül még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy minden anyagi befektetés hamar megtérül, tehát ha valaki beszéli valamelyik hivatalos nyelvet (bár lehetőleg ne a rétorománt), és érez magában indíttatást, ne habozzon!”

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2013 júliusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply