Hogyan vidd magaddal külföldre a karriered?

0

Külföldre költözéskor sok mindent viszünk magunkkal, iratokat, ruhákat, emlékeket. Milyen jó lenne, ha így tehetnénk a munkánkkal is! Egy mobilizálható szakma ugyanis nagyon megkönnyítené az ember dolgát – írta Éva, aki tudja, miről beszél, hiszen az elmúlt két évtized során többször költözött már új országba. Lássuk, milyen tippjei vannak!

1. Újradefiniálás

Az első fázis szakmai és személyes szembenézéssel indul. Ülj le egy fehér lap elé, és készíts egy listát arról, hogy mit szeretsz csinálni, mi jelent sikerélményt számodra, mi az, ami elvonja az energiádat, mi az, ami motivál, milyen közegben éreznéd igazán jól magad, mi az a szakmai kihívás, ami inspirálna.

2. „Out of the box” szakmai meghatározás

Készíts egy táblázatot: a vízszintes felső sorba írd be azokat a tevékenységeket, amelyeket szeretsz csinálni. A táblázat függőleges első sorába listázd azokat a területeket, amelyeken kimagaslóan jó vagy. Jó támpont lehet korábbi munkahelyi értékelés, szakmai visszajelzés.

A fantáziát az üres kockák kitöltésénél kell igazán elengedni, mert idekerülhet a két sor keresztmetszetéből adódó, bármilyen vad ötlet. Az én táblázatomban vízszintesen sorakozott a stratégiai tervezés, az írás, a tréningek tartása, a főzés, míg függőlegesen a marketing, a szövegírás, az előadói képesség szerepelt. Ezeket összevegyítve többek között olyan karrierutak merültek fel, mint az éttermi marketing-tanácsadó, kulináris blogger, vendéglátóipari tréner. Ez a gyakorlat leginkább párban hatásos.

3. Konvertálható készségek

Ide kerülhet bármi, aminek egy új nyelvi és kulturális közeg nem szab határt: szervezőkészség, problémakezelés, kreatív gondolkodás stb.

4. Networking

A hozzád hasonlóan kényszerűen szakmai megújulást keresők tanácsai, tapasztalatai mérföldkövekkel közelebb vihetnek a helyzeted megoldásához, és lelki oldalról is támaszt nyújthatnak. A kapcsolatépítés és -ápolás szakmai szervezetekkel szintén számos támpontot adhat a kereséshez.

5. Gyakorlati oldal

Munkavállalási engedély, megfelelő vízum, jogi keretek feltérképezése, piac felmérése, marketing anyagok (website, névjegykártya, FB-oldal) – ezek mind az adott ország és piac szabályozásaitól és szokásaitól függenek.

6. Önkénteskedés

Angolszász országokban az önkéntes munka az áhított szervezetnél akár belépőt is jelenthet egy megnyíló pozícióra. Bár anyagi korlátok miatt nem ez tűnik a legjobb megoldásnak, de ha csak heti egy napot, a szabadidőd egy kis részét szenteled a téged érdeklő szervezetre, nemcsak tapasztalatot szerezhetsz, hanem a készségeidet is szinten tarthatod.

A teljes írást további pontokkal itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply