Hogyan telepedhetsz le Új-Zélandon?

0

Új-Zéland sokak számára a nyugalom szigete, aminek elég komoly hátránya, hogy rendkívül messze van (Európából nézve ugye nagyjából a világ végén), ami miatt nehezebben mozog az ember, és persze drága is a költözés. Mégis vannak, akik sikerrel próbálkoznak, akár három gyerekkel is – mint a mai poszt szerzője, Zsuzsa és családja. Lássuk, nekik hogyan sikerült!

„Többektől kaptuk meg a kérdést, hogy mi is kell ahhoz, hogy az ember kiutazzon Új-Zélandra, no meg a Határátkelő is felkért minket, hogy írjunk egy összefoglalót a kiutazás nehézségeiről, az első napokról. Több részletben írom le, mert egész sok minden összegyűlt ide.

Az elhatározáson túl természetesen szükség van vízumra, aminek megvannak a maga költségei, kb. 4000 NZD (nagyjából 190 forinttal kell szorozni, tehát ez 760 ezer forint) összesen, amiben benne van:

– Bevándorlásiügynök díja (erősen ajánlott, ez kb. 2000NZD)

– Orvosi papírok (kötelező, 500NZD ötfős családra)

– Illetékek, hivatalos fordítási díjak, ezek is kötelezőek

A fenti költségeken nagyon nem lehet spórolni, persze ez egy ötfős családé. Ügynököt mindenképp érdemes használni, mert egyszerűen annyi mindent kell feltölteni, sok mindenre úgy kérdeznek rá, amiről mi nem is értettük mi lehet, vagy mi jó oda, mi elegendő.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Néha egyszerűen csak másképp hívnak valamit, vagy mást fogadnak el, mint azt gondolnánk. Pont azt lehet elkerülni, hogy feleslegesen papírok miatt dobják vissza a kérelmedet, vagy kérjenek plusz dolgokat újra és újra.

Fontos megjegyezni, hogy Zoliék a teljes folyamatot ügynök nélkül tolták le. Ők holiday visa-val érkeztek, majd váltottak working visa-ra. Szóval ha tényleg minden rendben van, és vágja az ember az angolt, akkor ezeket a költségeket ki lehet kerülni, tehát nem lehetetlen a dolog, de nekünk nem volt rá erőnk hogy akárcsak belegondoljunk egy ilyen folyamat intézésébe.

Sok ügynök előre kéri a díja felét, majd csak ezután pontosítja, mit és milyen formában fogadnak el. Általában a papírok miatt jó pár hónapig tart maga a beadás folyamata. Mégis mit kell ehhez annyira gyűjteni? Itt egy kb. lista:

– Munkaviszonyt igazoló papírok

– Szerződés

– Fizetést igazoló bankkivonatok

– Ajánló levelek

– Családi viszonyt igazoló papírok, fényképek, bankszámla, mindenféle dolog, ami igazolja, hogy nem csak papíron vagytok házasok

– Orvosi vizsgálat, eredmény feltöltése az e-medical nevű rendszerbe

– Útiokmányok

– Iskolai papírok

– Angol nyelvtudást igazoló okmány (IELTS vizsga), ha nem állásajánlatra kapod a vízumot

Egyébként attól sem kell megijedni, hogy a különböző dokumentumok postára lesznek adva. Például a mi utlevelünk először Petrához utazott Új-Zélandra, majd onnan Londonba, és végül vissza hozzánk Pestre a bepecsételt vízummal.

Pénzre visszatérve, eddig 4000NZD-t írtam. Viszont érdemes szerintem tartalék pénzmaggal jönni. Mi 50000NZD-vel számoltunk. Hogy jött ez ki? Megnéztünk internetes webáruházakat, lakásbérleti árakat stb…

The Warehouse

Trademe – ez egy Vaterához igen hasonló oldal, csak épp mindent lehet találni rajta. Lakást, autót, állást és a szokásos dolgokat.

Kmart

Countdown

H&M

Ezek alapján elég jól lehetett kalkulálni.

Bár Máténak volt állásajánlata, úgy számoltunk, ha bármi balul sülne el, akkor azért legyen ideje új melót keresnie. Mivel a szakmája elég keresett és az angollal sincs gond, így azzal számoltunk, hogy pár hónap alatt, max.3 hónap alatt tuti lesz melója.

Viszont, a gyerekek miatt úgy számoltunk, hogy legyen 6 hónapra tartalékunk. Kb. 5000 NZD havi költéssel, plusz az egyszeri kiadások mint autó, lakásberendezés összegéböl jött ki a pénz.

Van, aki konténerrel hozatja maga után a cuccait, bútorokat stb… Mi anno úgy döntöttünk mindent eladunk még otthon, ebből is gyűlt a kis pénzmagunk és szépen majd itt, amikor kell, megveszünk mindent.

Nagyon sokan hirdetnek kb. teljes lakáskiárusítást. Sokkal gyorsabb az emberek mozgása, új helyre költözése, ilyenkor kiárusítják a dolgait és roppant jó áron lehet hozzájutni sokszor kb. teljesen új dolgokhoz. Sőt, van, amikor bontatlan dolgokat árulnak használt áron. A konténerek áráról nem tudok írni.

Visszatérve a vízumintézésre. A mi vízumjainkat szerintünk rekordidő alatt bírálták el, ez konkrétan 3 napot jelent. Ez Mátééra igaz, a gyerekekét és az enyémet úgy 2 hét alatt. Itt csak tippelni tudunk miért: nagyon előkészített anyagot adott le Máté, illetve állásajánlatra adta be.

Általában ez azért egy jó 2 hónap az elbírálás, előkészítés – ezt mindenki saját maga előkészítettsége, esete, munkavállalási / családi háttere befolyásolja. Teljesen nulláról legyen mondjuk 3-4 hónap. Összesen szerintem érdemes 6 hónapot számolni a vízumügyintézésre.

Ez az idő és a velejáró intézések talán adnak elegendő időt (és stresszt) arra, hogy meggondolja magát az ember. Ha már itt ideges leszel, kiakadsz, szidod a rendszert, érdemes elgondolkozni, miért is akarsz menni? Tényleg akarsz-e menni?

A következő részben írok az utazásról, pakolásról, megérkezésről.

Végül egy kis összesítés és válasz a címben feltett kérdésre:

– Számolj minimum 6 hónap otthoni ügyintézést, érdemes kb. 11 millió forinttal rendelkezni családosként.

– Ha nincs állásajánlatod, akkor sokkal nehezebb vízumot kapni. Akkor az alábbiakkal tudsz magadnak a vízumhoz szükséges pontokat gyűjteni:

– legyél minél fiatalabb

– itteni hiányszakmában dolgozz (nővér, állatorvos, IT, mezőgazdaság,  építészmérnök és ehhez kapcsolódó projekt manager. stb…)

– nem Aucklandben tervezel letelepedni. Mivel próbálják fejleszteni az Aucklanden kívüli helyeket is, így erre lehet plusz pontokat kapni

No de pl. a fentiek pontos aktuális infójáról is tud segíteni egy ügynök. 🙂

Két fontos hivatalos link annak, aki komolyabban érdeklődik: careers.govt.nz, és immigration.govt.nz.

Ha van kérdésetek, tegyétek fel a kommentekben!”

Ha bővebben is érdekel Zsuzsáék története, olvasgassatok tőlük még többet az oldalukon!

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Share.

About Author

Leave A Reply