Hogyan ne éljünk belföldön?

0

Budapesten gyakran érezni, hogy van valami a levegőben: magasfeszültség, vitriol, ökölbe szorult arcok stb. Az ilyen légkörben zajló tömegközlekedés számos élménnyel szolgálhat a határátkelés témájában is – ahogyan ez Marton Péter írásában is olvasható.

Marton Péter: Hétköznapi kombináció – avagy hogyan ne éljünk belföldön I. (novella)

Egy idős pár és egy telefonáló, harmincas nő közé szorulok a Combinón, hallgatom a két különböző szólamot, generációs-kommunikációs szakadék, eltérő tempó és temperamentum:

„… Mondom a flottásom, nem érted? Ez a flottásom!”, így a telefonáló nő – határozott, kemény stílusa hebegést-habogást vált ki a másik oldalon, és az indulatát ez tovább gerjeszti, „Ez a flottásom, amiről most beszélek, e helyett kell odaadnod nekem a másikat! Érted?”, dühödik fel az értetlenség miatt,

eközben a másik oldalamon lassan, de biztosan konklúzió születik, évek, talán évtizedek tapasztalata formálta: „„Mentegetőztünk. Már megint mentegetőztünk. Pedig megbeszéltük, hogy nem fogunk mentegetőzni” → „Mindig mentegetőzünk. A múltkori előtt is mentegetőztünk, mások meg nem mentegetőznek soha…” → „Nem szabad ennyit mentegetőzni. Mentegetőzzenek mások!”,

dobálják a labdát egymásnak oda-vissza,

és tőlük függetlenül a telefonáló nő is hasonlóan látja a dolgokat, mert mentegetőző beszélgetőtársának éppen azt ecseteli, miért kellene a főnökének meghunyászkodnia: „Azt mondja nekem, hogy kivesz engem a pultból maga mellé dolgozni. Hát mondom neki, mikor lesz az? Három év múlva? Erre hajtok mióta, már most is három éve hallgatom ezt… Én elhúzok innen, érted? Én el fogok húzni innen! Ha nem Angliába, akkor Svájcba, Portugáliába, mit tudom én! Ne gyere nekem a magyar kultúrával, bazdmeg!”

***

Marton Péter szerzői Facebook-oldalához itt lehet csatlakozni a Facebookon. Ez pedig a szerző saját weboldala eddig megjelent írásaival.

Az élet vége külföldön

(Fotó: 24.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply