Hogyan lehet nyereséges egy 1 dolláros hamburger?

0

Nagyon komoly háború robbant ki idén év elején az Egyesült Államokban. Szerencsére csak az árak terén, ám a legnagyobb láncok nem viccelnek. A Meki 1, 2 és 3 dolláros menüket vezetett be. A Wendy’s 20 ételt árazott le egy dollárra válaszul, a Taco Bell pedig bevezette az 1 dolláros „nacho fries”-t.

A Credit Suisse számításai szerint a Meki bevétele 2012 és 2016 között 11 százalékot esett és a leárazással ezt a tendenciát szeretnék visszafordítani. De hogy lehet egy 1 dolláros burger rentábilis, például akkor, amikor egyetlen alkalmazott bére 10 dollár egy órára? A válasz a mennyiségben van. Hatalmas mennyiséget adnak el mindenből.

A verseny miatt egymás alá licitálnak a nagy láncok az áraikkal. A Michigan Egyetem professzora, Patricia Smith szerint a kulcs az, hogy azt remélik, a fogyasztók rengeteg terméküket veszik meg egyszerre ezeken a diszkont árakon.

„Az is része a stratégiának, hogy becsábítsák a vásárlót az étterembe, és arra csábítsák, hogy többet vegyenek, mint egy burger: sült krumplit, üdítőt és desszertet is” – jelentette ki a BBC-ben.

Csakhogy ezek az alacsony árak visszaüthetnek, ha a termelési költségek meghaladják az eladásit és elnyelik a profitot. Hogy sikeres lesz-e ez a nagy árengedmény, több tényezőtől is függ.

Az Y-generáció megváltoztatta az ebéd jelentését

Jobban koncentrálnak arra, hogy organikus és egészséges ételeket egyenek. A fenntarthatóság is nagyon fontos nekik, a Nielsen 2015-ös felmérése szerint az Y generáció 32 százaléka, a Z generáció 41 százaléka vásárol fenntartható forrásból származó összetevőkből készült ételeket inkább.

A régebbi gyorsétterem-láncok idejétmúltnak tűnnek a szemükben. Az Uberrel való együttműködés is azért jött létre a Mekivel, hogy ezeket a generációkat is meg tudják célozni.

A tiniket pedig azzal is csalogatják, hogy nyugodtan lógjanak az étteremben hosszabban, írjanak leckét, használják a wifit, nem csak a régi: bejössz, eszel, kimész vonalat erőltetik már rájuk. Hátha vesznek még egy fagyit vagy egy kávét a lötyögés alatt.

A gyorséttermek jövője

Még mindig nem tudható, mi lesz a vége az árcsökkentéseknek. Ha szerencsénk van, az egész átfordul és egészséges, tápláló és fenntartható forrásból származó, minőségi termékeket fognak inkább árusítani, kicsit magasabb árfekvésben.

Ez segítene a lakosság túlsúly problémáit és a Föld kizsákmányolásának a problémáját is kimozdítani a holtpontról.

(Fotó: pixabay.com/avalancha333)

Share.

About Author

Leave A Reply