Hogyan költözzünk Olaszországba?

0

Olaszország rendkívül vonzó lehet, ki ne szeretne a tengerpart vagy valamelyik gyönyörű város közelében élni, nem is beszélve a cappuccinóról, a szuper pizzákról, tengeri herkentyűkről. Mindez persze turistaként nagyszerű, de mi a helyzet, ha oda is költöznénk?

Nos, ebben az esetben a kép már nem feltétlenül ennyire rózsás, azaz akad mit bőven átgondolni Olaszmamma szerint, márpedig ha valaki, akkor ő aztán tudja.

„Ha olaszországi költözésen töritek a fejetek, akkor vegyétek figyelembe, hogy ez nem Németország vagy Svájc, és főleg nem a pár évvel ezelőtti London, ahová majdhogynem elég volt csak megérkezni, kopogtatni egy pár ajtón és ha mást nem is, de mondjuk pizzafutárkodni viszonylag könnyen lehetett.

Azzal az eshetőséggel most nem számolok, hogy egy munkahely már tárt karokkal vár itt kinn mondjuk kiküldetés vagy hasonló keretében, mert akkor aztán tényleg csak a dolce vita marad, aggódjanak mások. Ha azonban kalandvágyból szállsz fel a repülőre, akkor ezeket tartsd észben:

Elengedhetetlen a jó olasz nyelvtudás

Az olaszok nem kifejezetten tűnnek ki a tömegből acélos idegennyelv-tudásukkal, így már az első lépéseknél komoly falakba ütközhetünk, ha nem tudunk megszólalni olaszul. Az angol nem elég.

Trentino-Alto Adige régióban lehet olyan szerencsénk, hogy megelégszenek a német nyelvtudással, de azért ez Olaszországnak egy elég apró szelete. Arról nem beszélve, hogy a társasági életünknek is eléggé betesz, ha nem értünk szót az ismerősökkel és csak kézzel-lábbal mutogatva fejezzük ki magunkat.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Bár ez utóbbi alkalmazásában eléggé profik ezért az olaszok is. Az olasz mellett azért beszélj jól más nyelveket is, mert ez lesz az, amiben kitűnsz majd a tömegből és vonzóvá válhatsz a munkaerőpiacon is.

Munkanélküliség

Az olasz munkanélküliségi ráta 9,7% (2019. július). Ez tény, az is tény, hogy ez nem tükrözi a valóságot, mert a fekete munka hihetetlenül elterjedt, de te nem feketén akarsz dolgozni, úgyhogy munkakeresésnél számolj azzal is, hogy a munkáltató az olasz jelentkezőt fogja preferálni, főleg ha az hivatalosan is munkanélküli, mert az államtól támogatást kap erre. Ahhoz, hogy te legyél a nyerő, ahhoz ki kell tűnnöd az olasz jelentkezők közül.

Hatalmas különbségek

Ezt nem tudom eléggé aláhúzni. Olaszország nagy. Nagyon nagy. Akkor különbségek vannak országon belül mind gazdasági helyzet, mind munkalehetőségek, mind mentalitás területén, hogy az hihetetlen.

Amit én tapasztalok északnyugaton, az lehet, hogy teljesen más mondjuk Toszkánában, és akkor még nem mentem el Calabriáig.

Ha olaszországi költözésed elsődleges célja a munkavállalás, és nem a szerelmedhez jössz ki, ami egyébként a legáltalánosabb forgatókönyv, akkor Toszkánánál vagy Emilia-Romagna régiónál ne merészkedj délebbre, de jobban jársz, ha északon maradsz valamelyik nagyobb város vonzáskörzetében.

Legyen tetemes tartalékod

Az első időszakban rengeteget kell költened, már csak akkor is, ha egy lakást akarsz kivenni, hiszen ennek első körben legalább három hónapi bérleti díj az ára (ebből egy az ügynök honoráriuma), és jó olasz lakás szerint valószínű, hogy a kecóban nem lesznek bútorok, de még konyha sem, így aztán mindennapos vendég leszel az IKEA háza táján is.

Másik lehetőség, hogy olyan munkát keresel, amivel szállás is jár, ez idegenforgalmi szezonban nagy tengerparti hotelekben esélyes, vagy kevésbé vonzó, de annál inkább keresett idősgondozói állásban. (…)

A bürokrácia ki fog készíteni

Kafkai kalandokban lesz majd részetek, sőt néha az őskorban érzitek majd magatokat. Minden ügyintéző mást mond, első blikkre szerintük semmi nem lehetséges, ha más kifogást már nem tudnak találni az elzavarásotokra (mégiscsak jár nekik a kávészünet), akkor majd elküldenek illetékbélyegért (ami egy csomó esetben egyébként nem is szükséges). (…)

A kezdeti időszak mindenkinek nehéz, nyilván sokkal nehezebb, ha nem vár kinn egy támogató család, ha nem úgy indulsz, hogy legalább a fedél megvan a fejed felett, de ha a fentiekkel tisztában vagy és komolyan veszed, már majdnem fél siker.”

A teljes posztot itt olvashatjátok, nem kérdés, hogy érdemes.

Tíz dolog, amire Olaszország tanított

Share.

About Author

Leave A Reply