Hogyan költözz el Dániából?

0

Már miért költözne el valaki Dániából, ami sok felmérés szerint a világ egyik legjobb országa? Számtalan oka lehet ennek, mindenesetre Balázs hat év után döntött úgy, hogy ideje változtatni. Ugyanakkor posztja nem csak ezért érdekes, de azért is, mert úgy gondolom, bizonyos részei mindenkire érvényesek lehetnek, aki a külföldre költözést fontolgatja.

A felkészülés

A legfontosabb része az utazásnak szerintem, hogy felkészülten tegyük azt. Közel 6 Dániában töltött év után döntöttem el, hogy felmondok és utazni fogok. (Hogy miért, arról a poszt végére illesztett cikkben olvashatsz.) Volt 3 hónapom, hogy felkészüljek.

Rengeteget lehet megtudni más bloggerektól, illetve hivatalos oldalakon, ha adminisztrációról van szó. Ez rengeteg kutatásra fordított időbe került, úgyhogy megkímélnélek téged ettől és csak a lehasznosabb infókat mutatnám be. Menjünk végig rajtuk.

Papírok

Az első és talán legfontosabb, hogy legyen érvényes útleveled, személyi igazolványod. Ha egy éven belül lejár, mindenképpen érdemes újat csináltatni.

Az útlevélről minden esetben legyen fénymásolat, hiszen sok helyen, bérléseknél, depositként ezt fogják elkérni és biztonságosabb, ha a fénymásolatot adod oda.

A nemzetközi jogosítvány egy kicsit kevésbé ismert, illetve vitatott kérdés. Sok helyen azt írják, hogy nem feltétlenül szükséges, illetve például Ázsiában sokszor ezt kérik el igazoltatásnál, de igazándiból csak pénzt szeretnének a rendőrök elkérni.

Mindenki oda teszi ezt a dolgot, ahova szeretné, de ártani nem árt, ha az embernek van egy ilyen papírja. Amit fontos tudni, hogy ha magyar jogosítványod van, akkor az otthoni kormányablaknál tudsz ilyet igényelni, 4000 HUF-ért, ha pedig dán jogosítványod van, akkor a körzeti „Borger Service”-nél, 25 DKK-ért.

Mindkét országban köteles vagy a meglévő jogosítványodat és 1 útlevél képet vinni magaddal. Ennek a nyomtatványnak két fajtáját lehet kérvényezni, attól függően, melyik országba repülsz. Én kértem mindkettőt, abból baj nem lehet.

Természetesen a készpénz mellett továbbra is a bankkártya a legpraktikusabb fizető eszköz. Ugyanakkor, érdemes arra is gondolni, hogy mi történik, ha ellopják az egyiket? Mennyiért tudsz az otthoni kártyádról készpénzt felvenni?

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Sok aspektusa van a témának, én végül a saját bankom mellett a Revolut-ot használom. Leginkább azért, mert a dán bank előbb-utóbb meg fogja szüntetni a fiókom, hiszen nincs bejelentett lakcímem már náluk (általában 6 hónap).

Ezenfelül megkönnyíti az egymás közötti utalást, ha a másik félnek is van Revolut felhasználója, hiszen a telefonszámára tudok gyakorlatilag pénzt küldeni.

Ez a Dániában már 5 éve működő MobilePay nemzetközi megfelelője gyakorlatilag. Ami pedig a legfontosabb, hogy havi 60.000 HUF-ig ingyen tudok készpénzt felvenni, bárhol a világon.

Szolgáltatás lemondása

Első körben a lakásbérleti szerződést kell időben felmondani, de ide tartozik még a lakásbiztosítás, a privát egészségbiztosítás is. Biztosítások esetén sokszor egész évre előre be kell fizetni egy összeget – ezt lemondásnál mindenképp érdemes figyelembe venni, és a hátralévő idővel arányosan visszakérni az árat. Dániában ez teljesen normális és zokszó nélkül vissza is fizetik.

Ezen felül, érdemes átnézni, pontosan milyen jelenleg is futó szolgáltatásokat használunk, amik havonta extra, megújuló kiadást jelentenek? Itt gondolok a konditerem, crossfit bérletre, tömegközlekedési bérletre, de ide sorolhatjuk a szoftveres előfizetéseket, mint például a Netflix, HBO Go, Spotify, Audible, illetve internetes tárhelyek.

Ezektől úgyszintén érdemes megszabadulni időben, különösen, mert előfordulhat, hogy felmondástól még a következő hónapot ki kell fizetni.

Kiregisztrálni az országból

Ide tartozik a lakcím felmondás, az adóbevallás, a levelek továbbítása, a nyugdíj rendezése, illetve a társadalombiztosítás lemondása is. Erről van egy remek összesítő angolul ezen az oldalon.

Ami a legfontosabb, hogy ha kiregisztráljuk a lakcímünket és magunkat az országból, megszűnik a CPR számunk és vele együtt az egészségbiztosítás is.

Az adóhivatalnak, illetve SKAT-nak csak azután lehet bejelenteni, hogy kiregisztráltunk, ha már az utolsó regisztrált nap letelt – tehát kvázi papíron már elhagytuk az országot.

Ez nekem egyáltalán nem logikus, de van, hogy nem kell megérteni dolgokat, csak elfogadni – itt is ez történt. A levelek továbbítását online meg lehet oldani.

A nyugdíj egy érdekes kérdés. Alkalmazottként a legtöbben kétféle nyugdíjat fizetnek (illetve a munkáltató). Az egyik a dán államnak történik – ezt 65 éves korunkig nem vehetjük ki, semmilyen módon. Arra van lehetőség, hogy ha eléri az ember a szükséges kort, akkor utánad küldi az ATP Livslang Pension a pénzt. Good luck.

A másik pedig, hogy privát cégnél van az alkalmazottak nyugdíj megtakarításának a másik része. Mi a PFA nevű céget használjuk, de ami fontosabb, hogy ezeknél a cégeknél lehetőség van arra, hogy kikérjük az addig felhalmozott nyugdíj megtakarítást, ha elhagyjuk az országot, s mindezt potom 60%-os adózás kell megelőznie, függetlenül attól, mennyi az összeg.

A szabadság egy érdekes kérdés még Dániában. Különösen, mert most hoztak egy új törvényt, amivel átalakítják a rendszert a következő 4 évben. A lényeg, hogy jelenleg az év elejétől a végéig „gyűjtötted” a szabadnapokat, majd a következő év májusától kezdve tudtad azokat felhasználni, az azt követő májusig.

Ez azt jelenti, hogy érdemes elgondolkodnod, hogy ha kiköltözöl Dániából, van-e esetleg szabadságpénzed. Továbbá, ha kiregisztrálsz például januárban véglegesen, akkor nem kell egészen májusig várnod, a dán állam már előre kiutalja a szabadságnapokkal arányosan járó összeget.

Utazásbiztosítás

Ez egy nagyon fontos témakör, hiszen útközben is előfordulhat, hogy valami balul sül el, és ha ez egy borsos kórházi számlában manifesztálódik, jobb, ha a biztosító fizet.

Amit mindenképp fontos tudnotok, hogy ahhoz, hogy a meglévő, már befizetett utazás biztosító cég kár esetén fizessen, kötelező minden esetben, hogy legyen meglévő, aktív társadalombiztosításod.

Mivel nekem jelenleg ez megszűnik január végén a kiregisztrálás során Dániában, ezért Magyarországon kell aktiválnom a TB-t. Arról, hogy mennyire pain in the ass ügyfélkaput aktiválni, TAJ számot lekérni (szigorúan személyesen lehet vagy megbízott által, a 13. kerületi kormányhivatalban) majd egy kb. 1980-ból hátramaradt alkalmazáson keresztül a NAV-nak beküldeni a jelentkezést, nem akarok túl sokat írni, mert a gondolata is fáj, hogy ez az egész nagyjából 6 órámba telt.

A lényeg, hogy valahol, legalább egy országban ennek meg kell lennie, különben nincs értelme magának az utasbiztosításnak sem.

A biztosítóválasztásnál nekem fontos volt, hogy legyen hazaszállítás, a nagyobb költségeket állják, illetve rögtön tudjak orvost keresni a weblapjukon keresztül, bárhol is járok a világban.

Ezenfelül pedig természetesen az ár is fontos. Én napi 344 HUF-ért kötöttem biztosítást, ráadásul lehetett határozatlan időre is – tehát tudok havi szinten automatikusan megújuló szerződést kötni, ameddig szükségem van rá, illetve határozott napra előre is.

Felszerelés

Ez egy érdekes pontja a felsorolásnak, mert még pontosan nem látom, hogy mi az, amit esetleg kihagytam illetve feleslegesen vittem el. Így, vagy úgy, az aranyszabály, hogy minél kevesebb cuccal indulj neki a világnak. Nekem az esszenciálisak közé tartozott a telefon, laptop illetve hátizsák beszerzése.

Összesen egy 35 literes táskával fogok menni, ami nagyjából a tipikus „iskolatáska” méret. Telefonkártyát érdemesebb út közben, épp az adott országban vásárolni.

Több órányi kutatás után, se Magyarországon, se Dániában nem találtam olyan szolgáltatót (de a nemzetközi piacon sem), akinél a havi előfizetés elegendő internettel megérné a helyben vett feltöltő kártyákkal szemben.

Tehát a konzekvencia, hogy minden országban érdemes SIM-kártyát venni – aminek a hátránya a változó telefonszám. Ugyanakkor, legyünk őszinték, a mai világban szinte teljesen helyettesíthető a telefonszám Messenger-hívással, emailekkel vagy WhatsApp-al. Touche.

Hazaköltöztetés

Mivel már korábban néhány barátom, illetve lakótársam is a Dánia Transport szolgáltatásait használta, ez evidens volt. Mikor az első volt lakótársamat költöztettük, a sofőr rendkívül jó humorú, fiatalos srác volt és dobozhordás ide vagy oda, jó élmény volt, hogy ők vették fel a csomagokat. Ebből kifolyólag ők segítenek az összecsomagolt dobozaimat hazaszállítani Magyarországra (ezek nem jönnek velem Ázsiába).

Összegzés

Ezek voltak azok a dolgok, amik az én listámon szerepeltek és lényegesnek éreztem az utazás előtt. Benne van a pakliban, hogy tapasztalat hiányában valami kimaradt, ezért arra kérnélek, hogyha van ötleted, tanácsod, megjegyzésed, írd meg kommentben és így online formában csatlakozz a kalandhoz, nekem sokat jelentene.”

Ha pedig szívesen olvasnál még Balázstól, látogass el a blogjára!

Az „őrült ötlet”

Share.

About Author

Leave A Reply