Hogyan kezdjünk új életet?

1

Az új élet kezdése ezen alkalommal elsősorban Dániára és az egyetemistákra vonatkozik. Az ott tanuló Balázs adott korábban blogján, a Balázs in the World címűn tanácsokat a tervezgetőknek. A poszt azért még ma is érdekes.

„Hatalmas álmokkal érkeztem ide, lelkesedéssel és ez az, ami átsegített azon, hogy szinte a lehető összes hibát elkövettem, amit el lehetett.

Kiutazás

A legolcsóbb megoldás, ha az északi országrészben élsz, hogy Budapestről Billundba repülsz Rynairrel, és onnan busszal utazol az adott városba. Nagyjából 5-30.000-ig terjed a repjegy ára.

Dánián belül érdemes a stoppolás egy új verzióját használni: a www.gomore.dk nevű oldalon találhattok különböző útvonalakat, ahova autóval megy egy-egy ember és egy jelképes összegért az utastársa lehetsz. (…)

Szállás

Arra készüljetek fel, hogy egy egyszobás lakás, vagy inkább egy szobabérlés 90 ezernél indul/hónap, és nagyjából az átlag az 140ezer forint/hónap. Ehhez hozzá jön többnyire az első három hónap foglalója, tehát 3×140.000 és az első hónap kifizetése is, szóval félmilliónál indul a buli.

Én azt tanácsolnám, hogy ahogyan én is, kiutazáskor az első pár napra/hétre, használjatok Couchsurfinget. Ezen az oldalon tudtok keresni szállást itt élő embereknél, ami ingyenes, ugyanis a hostelek méregdrágák. Mellesleg nagyon jó mulatság tud lenni, új embereket tudtok megismerni.

Új életet kezdenél külföldön? Keress állást a Határátkelőn!

Emellett érdemes regisztrálni az iskolátok honlapján kollégiumra is, hátha kaptok ajánlatot tőlük. Ha ez megtörtént, akármi van, fogadjátok el, ugyanis ha elutasítjátok, a várólista aljára kerültök, tehát akár egy év is eltelhet, mire új ajánlatot kapnátok.

Ügyintézés

Nyilván felmerült benned, hogy mivel is kezd az első napodat, amikor kiérkezel. A legfontosabb, hogy a residence permit-et elintézd. Ehhez kelleni fog egy szerződés a már meglévő lakásodról és az iskolától egy papír arról, hogy felvettek és persze az útleveled/személyid.

Ezekkel a papírokkal szépen el kell battyogni a helyi önkormányzatba, nevezetesen Skatba, és jelentkezni a letelepedési engedélyért. Ha ez meg van, akkor a következő 2-8 hétben megkapod postán ezt a helyes kis nyomtatványt, aminek a segítségével megkaphatod a CPR-számot, vagy másnéven sárgakártyát. Ezt is legjobb tudomásom szerint a Skat-ban kell intézni, de ennek az átfutási ideje már csak egy hét.

Ez azért fontos, mert CPR-szám nélkül nem nyithatsz bankszámlát, nem igényelhetsz telefon előfizetést. A bank azért fontos, mert amint munkát kezdesz keresni, a munkahelyi szerződéshez CPR-számot, és dán bankszámla számot fognak kérni, külföldi nem jó.

Én a Nordeát választottam, arról hallottam a legtöbb jó visszajelzést. Tehát, a másik fontos dolog a telefon. Az első napokban a munkakereséshez elengedhetetlen, hogy dán telefonszám legyen az önéletrajzodhoz. (…)

SU

Erről az ösztöndíj-dologról már írtam korábban, de még mindig elég sok legenda övezi a témát. Tehát, ez egy olyan támogatás, ami egyaránt minden dán és EU-s diáknak jár, aki valamely dán felsőoktatásban részt vesz. Az összeg mindenkinek ugyanannyi, 5640 dkk, adó előtt.

Ugyanakkor a külföldieknek legalább heti 10-12 órát bejelentve dolgozni kell azért, hogy ez járjon. Ami nagyon fontos, hogy amint tudtok, kezdjetek el dolgozni, mert az ösztöndíjra való jelentkezéshez szükséges egy munkahelyi szerződés, és legalább egy havi bérszámfejtés. (…)

Anyagiak

Sokan kérdezték, mennyi pénzzel érdemes nekivágni az új életnek. Nem tudnék pontos számot mondani, de azt tudom, minél többel indulsz neki, annál több ideig tudsz kényelmesen, biztonságban élni.

Van, aki 1-1,5 millió forintot mond ehhez, valaki többet. Én 400 ezer forinttal váltottam meg a világot, de rettegés is jutott nekem az elején, hogy mit fogok másnap enni. Szóval, ezt nem tanácsolom senkinek.

Az élet alapvetően itt elég drága, főleg ha az ember bulizni megy. Egy doboz cigi 2000 forint, egy sört általában 800 és 2500 forint között mozog. Egy hónapban, ha az ember nem bulizik, szerintem 50-60.000 forint elegendő kajára, így tervezzetek.

A legfontosabb, hogy minél hamarabb legyen munkahelyetek. Amennyiben az megvan, a minimálbér, óránként 4400 forint nagyon nagy segítség lesz, már az is, ha csak heti 2-3 délutánt dolgozol. Emellett természetesen az SU is nagy segítség.”

Ez csupán egy részlet volt a posztból, amit ide kattintva olvashattok el, szerintem akkor is érdemes, ha éppen nem terveztek dániai egyetemi létet. (Az árak a 2014-es állapotokat rögzítik.)

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply