Hogyan keressünk munkát Hollandiában?

0

A britek uniós kilépésével alighanem tovább nőtt Hollandia népszerűsége a külföldi munkavállalók körében. A legegyszerűbb nyilván munkaközvetítőn keresztül próbálkozni, azonban ennek is megvannak a maga veszélyei – derül ki János összefoglalójából.

Magyarországról indulva nyilván munkaközvetítőn (uitzendbureau) keresztül a legkevésbé bonyolult állást keresni. Az viszont jó kérdés, milyen munkaközvetítőt keressünk?

János tapasztalata szerint érdemes olyat, ahol segítenek az ügyintézésben és szállást is biztosítanak, márpedig ezek jellemzően a nagyobb cégek. (Aztán ha már kint élünk, több lesz a lehetőségünk is, kereshetünk kisebbeket. Csak néhány név: NL Jobs, Olympia, Van Koppen & Van Eijk, Axell, Flexwerk, Artiflex, Covebo, Randstad, OTTO.)

Fontos tudni, hogy közvetített munkavállalóként ugyanarra a fizetésre van jogunk, mint egy állandó munkavállalónak, tehát jár a szabadság, a túlórapénz, stb.

Kulcskérdés az egészségbiztosítás

Érdemes kiemelten figyelni az egészségbiztosításra. „Sokan abban a hitben élünk Hollandiában akár évekig is, hogy a munkaközvetítőnk automatikusan fizeti utánunk az egészségbiztosítást.

Később eléggé kellemetlen és fájdalmas, mikor kiderül, hogy ez nincs így… Néhány közvetítő fizeti a biztosítást, néhány nem. Viszont ha el szeretnénk kerülni a többezer eurós büntetést és behajtást, akkor mindig ellenőrizzük a kötelező egészségbiztosításunkat!

A legjobban akkor járunk, ha saját magunk intézzük a biztosításainkat, legyen szó kötelezőről vagy bármilyen más kiegészítő biztosításról, mert így nem annyira érhetnek kellemetlen meglepetések idegen terepen” – hívta fel a figyelmet János.

Érdemes egyébként erről készült rövid videóját is megnézni. Szóval mely biztosítások kötelezőek és melyek ajánlottak Hollandiában? Hol tudjuk összehasonlítani a hollandiai biztosítók ajánlatait és árait?

A szállás kérdése

Nem árt azt sem tudni, hogy minél tovább dolgozunk az uitzendbureaunál, annál több jogra teszünk szert. A szerződésben egymást követő időszakokat A, B, C fázisoknak nevezik.

Visszatérve a munkaközvetítőkhöz, az egyik legfontosabb kérdés az érkezés után természetesen a szállás. János szerint a munkaközvetítők típusaitól is függ, milyen szállást kapunk.

Minél nagyobb egy munkaközvetítő, annál kérdésesebb a szállás minősége. Érdekes módon a kisebb cégek a tapasztalat szerint valamivel jobb körülményeket kínálnak.

Fontos plusz információ, hogy sokan terület alapján választanak munkahelyet, mert János szerint Hollandiában sokszor inkább a munkahelyhez költöznek és nem a munkahelyükön keresnek munkát.

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply