Hogyan kell japánul gépelni?

0

A kérdés nyilván viszonylag kevés magyar számára jelent napi szintű kínzó problémát, viszont amikor belefutottam a Tshabee in Japan blog írásába, akkor úgy hirtelen felmerült bennem a kérdés, miszerint: tényleg, hogyan néz ki egy japán billentyűzet. Rögtön kiderül.

„Kezdjük ott, hogy a japánok összesen négyféle betűkészletet használnak: hiragana, katakana (ezek a szótagírásaik), kanji (ezek a kínai képírásos karakterek), és romaji (ezek a latin betűk). És mivel vegyesen használják őket, ezért a billentyűzeteket úgy kell kialakítani, hogy kényelmesen lehessen használni az összeset. (…)

A jól megszokott latin betűk mellett vannak mindenféle kriksz-krakszok a billentyűk jobb alsó sarkában. Meg van pár billentyű (a space két oldalán, meg bal oldalt a tab felett), aminek a feliratát nem feltétlenül tudjátok elolvasni.

Latin betűkkel viszonylag egyszerű írni, ugyanúgy kell, mint otthon. Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy hogy lehet a többi karakterkészletet elővarázsolni.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Nos, itt jönnek képbe a különböző billentyűzet-módok, amiket japán Windows-ban kényelmesen lehet váltogatni. Például a tab feletti billentyűvel, vagy (nem csak japán Windows-ban) a lentebb látható helyen klikkelve a tálcán.

Például ha hiragana módra váltunk, akkor onnantól hiraganákat, meg egy pár plusz ujjmozdulattal kanjikat meg katakanákat fogunk tudni begépelni. Persze ezzel még nem jött el a jobb alsó sarkokban levő kriksz-krakszok ideje (amik amúgy a hiraganák).

Van ugyanis a japán szótagoknak latin betűs átírása (többféle is, amik közül leginkább a Hepburn-féle terjedt el). Így a latin betűs átírással gépeli be az ember a szöveget, ami a képernyőn szépen hiraganává változik.

Majd ha végzett a gépeléssel, a space (vagy a tőle jobbra levő billentyű) nyomkodásával tudja kiválasztani a kívánt kanji / hiragana / katakana kombinációt egy listából.

A space bal oldalán levő billentyűvel amúgy egyből katakanává lehet változtatni az addig begépelt szöveget. Kb. úgy működik, mint az automatikus kódkiegészítés a fejlesztőeszközökben. Programozóként eléggé kézreáll.”

Na ugye, most már ezt is tudjuk. 🙂 A teljes posztért ide kattintsatok!

„Eleinte áldozatnak éreztem magam”

Share.

About Author

Leave A Reply