Hogyan juthatsz ki Új-Zélandra?

1

Az egyik lehetőség a Working Holiday vízum, amit minden évben 100, 18-35 év közötti magyar fiatal szerezhet meg, és amivel nem csak hosszabb időt lehet eltölteni az országban, de (bizonyos megszorításokkal) munkát is lehet vállalni.

A regisztráció minden év áprilisában nyílik meg (idén ez új-zélandi idő szerint április 26-án 1000 órakor lesz), és érdemes ilyenkor felkészülten a gép előtt ülni, mert általában pár perc alatt betelnek a helyek.

Ráadásul a regisztrációs felület több oldal, személyes adatokat kérnek, vannak mindenféle kérdések (angolul persze), szóval akad kihívás bőven. Érdemes utánaolvasni, előre regisztrálni, kikészíteni az okmányokat, bankkártyát és csőre töltött billentyűzettel várni a lehetőséget.

Fruzsi és Miki sikerrel jártak, ők meséltek arról a Szeretlek Magyarország oldalon, mi mindennel jár az új-zélandi kaland (vízumdíjjal, tüdőröntgennel, stb.). Na és azzal, hogy már a megérkezéskor a repülőtéren kérhetik, hogy mutassuk meg a nálunk lévő 4200 NZD (körülbelül 810.000 Ft-ot), ennek hiányában akár haza is küldhetnek.

Az összeg összegyűjtésére a vízum kiállításától számított egy év van, ami azért nem kevés, az új-zélandi egy évet pedig természetesen az országba lépéstől számítják.

Munkát szerintük nem érdemes Magyarországról keresni, mert a legtöbb meló olyan, hogy akár másnap lehet kezdeni, a legfontosabb a megbízhatóság. Lehet önkéntes munkákat (Workaway, WWOOFing, HelpX) is végezni.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Ez az ország leginkább mezőgazdaságban és farmozásban erős, rengeteg embert keresnek gyümölcsszedésre, csomagolásra (kiwi, alma, áfonya…) faiskolákba, vagy tehenészetbe. Ezek a legáltalánosabb hátizsákos munkák” – mesélték.

Probléma lehet, ha munkát egy nap alatt találsz, de aztán a közelében szállást sokkal nehezebben. Akinek van tapasztalata a kétkezi munkában, az komoly előnnyel indul.

„Rengeteg szakácsot, felszolgálót vagy éppen autószerelőt keresnek, és az ország nagyon be van rendezkedve erre az “utazós” kultúrára” – mondták.

Ha dolgozik az ember, akkor akár néhány nap munkával könnyedén el tudja tartani magát egész hétre, de a legtöbb munkaadó azért elvárja, hogy legalább néhány hétig maradjunk és lehessen ránk számítani.

„Rengeteg fantasztikus emberrel ismerkedtem meg”

Korábban Orsi is írt arról, milyen élmények érték egy ilyen egyéves új-zélandi tartózkodás alatt.

„Laktam lelkész családnál, akiknek a lánya épp Magyarországon járt Biblia-kurzusra, börtönpszichológusnál, repülőgéphangárban és olyan családnál is, ahol semmilyen állati eredetű dolgot nem ettek és annyira hittek az önellátásban, hogy szinte mindent maguknak termeltek.

A fenti önkénteskedésnek hála dolgozhattam madárrezervátumban, ahol olyan madarakat láthattam, amiből alig néhány példány él már csak a világon, építettem repülőt, nyírtam füvet reptéren, méhészkedtem az ország legészakibb csücskében, vagy épp gletteltem egy kis apartman felújítása során.

Rengeteg fantasztikus családdal és emberrel ismerkedtem meg, nem csak helyiekkel, de más utazókkal is, amelyből aztán életre szóló barátságok születtek. A mai napig táplálkozom ezekből az élményekből, emlékekből, barátságokból.

Azt hiszem, hogy ennél nagyobb kalandot, egy kis kiszakadást a mókuskerékből és önmagam megismerésének jobb útját nem is választhattam volna. És a jó hír az, hogy idén áprilisban is újabb száz magyar fiatalnak nyílik lehetősége belevágni egy hasonlóan izgalmas évbe.”

Egyévnyi kalandozás Új-Zélandon

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply