Hogyan élj úgy, mint egy olasz?

0

Minden országban érdemes minél hamarabb megismerkedni a helyi szokásokkal, hogy ne tűnjünk kezdő turistának. Az Olaszmamma blog az Itáliába látogatóknak és az ott élőknek adott pár hasznos tanácsot.

A kávé

Ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Cappuccino, tejeskávé, és egyéb szelídített darabok csak a reggelihez megengedhetők, ebéd után a kávé az kávé: eszpresszó, forrón, feketén, bivalyerősen. Egy olasz soha nem rendelne úgy cappuccinót, hogy a gyomrában már van egy adag paradicsomos tészta.

Étkezés

Míg bárhol máshol a világon egy tányér tészta elmegy egy étkezésnek, addig az olaszok egy adag carbonara után csak legyintenek, hogy jaj de jó, megvolt az első fogás, kérem a következőt.

Az köztudott, hogy az olaszok nem leveseznek, de esznek vagy három fogást, szigorú szabályok szerint. Antipasto (előétel), primo (az első fogás, mi rendszerint tészta vagy rizs), secondo (a második fogás, általában hús vagy hal).

Az olasz ebédszünet a munkahelyen is legalább egy órás, mert az étkezésnek meg kell adni a módját, és rendesen ki kell kapcsolni a robotból, nem csak kutyafuttában bekapni valamit két akta között.

Borravaló

Ha már szépen megebédeltünk, kérjük a számlát. A legtöbb olasz étteremben a számlán külön pont a szervízdíj, úgyhogy borravalót adni, meg számolgatni a 10%-okat egyáltalán nem szokás.

Intsd le a buszt

Ha nagyvárosban jársz. és tömegközlekedni kényszerülsz, ne felejtsd el, hogy a buszmegálló az csak egy opció. Ha a busz érkezésekor nem inted azt le, nem fog megállni, és várhatod a következőt.

Cipővel a nappaliban

Egész nap gumicsizmában pácolódott a lábad? Kilóg a nagylábujjad a zokniból? Rá se ránts! Az olaszoknál nem szokás vendégségben levenni a cipőt, be lehet trappolni a nappali közepére az utcai tipegőnkbe, senki nem fog utánunk szaladni ikeás vendégmamuszt ránk erőltetve.

Öltözzünk jól!

Nincs mit tenni, az olaszoknak olyan veleszületett stílusérzéke van, amitől még a legegyszerűbb vidéki háziasszony is dívának tűnik. Nagyon jól öltözködnek, csinosak, kihúzott háttal járnak, még a sarki közértbe sem ugranak le melegítőben vagy zilált hajjal.”

Olvasd el az eredeti posztot, itt teheted meg!

Share.

About Author

Leave A Reply