Hihetetlen szám az elvándorlásról

0

Rendben, nem szép ilyen elcsépelt jelzőkkel dobálózni, de most tényleg nem találtunk jobbat arra, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondott.

Parragh László szerint az elvándorlás, valamint az ebből eredő szakemberhiány nemcsak Magyarországot, de az egész közép-európai régiót sújtja. A hiány azonban hosszabb távon veszélybe sodorja a működőtőke beáramlását.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy első lépésben a képzés átalakítását kell megoldani, a szakképzés mellett az egész oktatásét. Az elvándorlás megfékezéséhez hozzájárulnak olyan szempontok is, mint az általános közérzet, a lakhatás megoldása.

Emellett a felnőttképzés erősítésére is nagyobb súlyt kell helyezni, mivel ez a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezéséhez is hozzájárul, ahol még több mint százezres munkaerő-tartalék van.

A kamara elnöke a Magyar Időknek nyilatkozva kiemelte: az itthon dolgozó munkaerő képzett és versenyképes, az elvándorlás pedig jelentősen lassult az első félévben, mivel a statisztikák szerint bár 31 ezren vándoroltak ki, 30 ezren visszaköltöztek Magyarországra.

Tehát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az idei első félévben nettó ezer emberrel (!!) csökkent az elvándorlás miatt a népesség.

(Fotó: iszolnok.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply